ČAKOVEC Projektom 'I ja mogu' do veće uključenosti osoba s invaliditetom u sport

'U sklopu projekta djeca će se uključiti u razne sportske aktivnosti, ponajprije u plivanje, ali i u badminton te kuglanje na visećoj kuglani', rekao je ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko

 

U srijedu je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana početna konferencija projekta 'I ja mogu'. Nositelj je Gospodarska škola Čakovec, a partneri su Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, Grad Čakovec i Čakovečki plivački klub. Projekt je vrijedan 2.284.791,05 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od milijun i 500 tisuća kuna.

Projekt su predstavili ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčič, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač,  te predsjednik Čakovečkog plivačkog kluba Goran Kolarić, objavljeno je na mrežnoj stranici Grada Čakovca.

- Cilj je projekta uključivanje djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti, kojima će razvijati svoje psihofizičke sposobnosti, poboljšati stanje ili barem spriječiti progresiju različitih oblika invaliditeta - rekao je, predstavljajući projekt, ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko.

- U sklopu projekta djeca će se uključiti u razne sportske aktivnosti, ponajprije u plivanje, ali i u badminton te kuglanje na visećoj kuglani. Zahvaljujem se svima koji su nas poduprli prilikom prijave ovog projekta, ponajprije Gradu Čakovcu, ali i Centru za odgoj i obrazovanje te svima ostalima - završio je Vinko.

- Grad Čakovec uvijek izlazi u susret svima onima koji su svojim projektima i aktivnostima nastoje pomoći ranjivim skupinama naših sugrađana te ih uključiti u zajednicu. Takav je i ovaj projekt - nastavio je Kovač.

- Posebno je vrijedan jer je usmjeren na djecu i mlade s teškoćama. Prema statističkim podacima, osoba s invaliditetom u našoj zemlji je oko 12 posto u ukupnom stanovništvu, a među njima, samo se 2 posto bavi nekom tjelesnom aktivnošću. To su porazni podaci, a ovaj projekt to želi promijeniti. Stoga nismo dvojili kad nas je Gospodarska škola pitala želimo li sudjelovati - naglasio je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik osvrnula se na dosadašnju suradnju s Gospodarskom školom, ocijenivši je izvrsnom. Učitelji i učenici ove obrazovne ustanove, jedine tog tipa u Međimurju, rado se uključuju u brojne dodatne programe. Među njima je i plivanje, koje nije u školskom programu, no prema njihovim iskustvima, izuzetno je važno u rehabilitaciji osoba s teškoćama.

Jedan od partnera na projektu je i Čakovečki plivački klub. Njegov predsjednik Goran Kolarić rekao je da su oni zaduženi za stručnu podršku, te da će u sklopu projekta njihovi treneri steči specifična znanja i vještine potrebe za rad s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Također, osam nastavnika će se uputiti na stručno usavršavanje vezano uz značaj i ulogu tjelesne aktivnosti i sportskih natjecanja na psihofizičko zdravlje osoba s posebnim potrebama, što je dodana vrijednost.

Projekt je započeo ovog ljeta, a trajat će tri godine. Projekt je detaljno predstavio voditelj Vladimir Masten.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti