HALUBAJSKI ZVONČARI Počinje doba Pusta, maškaranog ludila, kao i zvončarske tradicije

Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod, napisala je Sanja Puljar D'Alessio

 

Doba je Pusta, maškaranog ludila kao i zvončarske tradicije. Na tu temu, spisateljica Tatjana Udović bila je inspirirana za stvaranje slikovnice, priče s popratnim ilustracijama i fotografijama o tradiciji Halubajskih zvončara – obavještava Udruga za kulturu Ča?.

Recenzentica Tatjana Jedriško – Pančelat napisala je:

- Učeni smo osnovnom književnom obrazovanju, no ono što nam nudi riječka književnica Tatjana Udović je – učenje od srca. U dječjoj priči 'Halubajski zvončari' srce prati ritam veselosti u doba maškaranja koje vuče korijene njenog primorskog kraja i čakavskog dijalekta. Priča se plete u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast Sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja. Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila iz blještavila svoga srca.

Uz slikovnicu postoji i film 'Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.', koji se može nabaviti po cijeni od 130 kuna.

- Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod – napisala je Sanja Puljar D'Alessio.

Iz Udruge su objasnili da je Uvodić, baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na Kulturalnim studijima, ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance.

- Upravo stoga se ona odlučila za snimanje filma 'Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.' sa ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja, a samim time sa ciljem zabilježavanja i obogaćivanja hrvatske kulture.

Video promocije mogu se vidjeti na poveznici

www.youtube.com/watch?v=AxLzAf4Vafo&feature=youtu.be

Za sve informacije i dogovor Udruga moli da se javite na: 091/191-8593 ili email: udruga.ca@gmail.com, a više o svemu možete pročitati na www.udrugazakulturuca.hr.

Klaudija Klanjčić