NOĆ MUZEJA Ovogodišnja tema je 'Muzeji – inovacije i digitalna budućnost'

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost sadržaja novim segmentima muzejske publike

 

Manifestacija 'Noć muzeja 2019.' posvetila je ovogodišnje četrnaesto izdanje temi inovacija i digitalne budućnosti, a više od dvije stotine muzeja i raznih baštinskih ili kulturnih institucija omogućit će građanima u petak, 1. veljače od 18 sati besplatan ulaz.

- Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija, alata, VR headset-a i brojnih drugih. Komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja, sve do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije. Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno 'prostorno muzeologiziranje' i dostupnost velikom broju korisnika.

Muzeji su postali atraktivni i 'uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja'.

- Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentaciju, edukaciju, zabavu i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost – poručilo je Hrvatsko muzejsko društvo.

Muzeji i brojne druge baštinske ustanove u Noći muzeja 2019. godine predstavit će publici iskustva u primjeni digitalne tehnologije u radu svojih institucija te svojim programima i novim idejama virtualno približiti muzejsku i vlastitu budućnost.

Između ostalih, svoja vrata po šesti puta otvorit će i Edukativni centar 'Bogatstvo svijeta gljiva', poznat kao 'Muzej gljiva' na samom Trgu bana Jelačića broj 3 – Splavnica 2, u središtu Zagreba, na drugom katu, jedinstven u svijetu zbog stalnog postava s više od 1.500 vrsta liofiliziranih gljiva. Napomenimo i to da ove godine Muzej gljiva obilježava šestu godišnjicu od svog postojanja, što će proslaviti 10. svibnja. Za ljubitelje gljiva Noć muzeja bit će jedinstven događaj, budući će u čarobnom carstvu gljiva moći uživati u novopredstavljenim vrstama i varijetetima gljiva otkrivenim u Republici Hrvatskoj, a i van nje, koje je upisao najveći hrvatski i svjetski priznati mikolog prof. dr. sc. Romano Božac. On osobno, uz determinatore gljiva iz Gljivarskog društva 'Kamilo Blagaić' ,bit će na raspolaganju posjetiocima i odgovarati na pitanja o poznavanju i branju gljiva, načinu čuvanja i pripremanja.

Abecedni popis muzeja u Hrvatskoj s događanjima u Noći muzeja 2019. pogledajte na stranici nocmuzeja.hr.

Klaudija Klanjčić