KINO TUŠKANAC Besplatne projekcije filmova Ive Gregurevića

Gregurević je glumio u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava

 

Zagrebačko kino Tuškanac će od ponedjeljka, 18. veljače do srijede, 20. veljače, u sklopu programa "Portreti: Znamenite uloge Ive Gregurevića", uz besplatan ulaz, prikazati pet filmova koji će podsjetiti na dio bogatog opusa tog nedavno preminulog hrvatskog glumca.

Za hommage velikanu hrvatskog filma odabrani su filmovi u kojima je ostvario zapamćene uloge, a otvara ga "Čaruga" Rajka Grlića iz 1991. u kojemu je ostvario, po mnogima svoju najveću ulogu.

Iste večeri na programu je "Ne naginji se van" Bogdana Žižića iz 1977. godine, gdje je imao debitantski nastup za koji je i nagrađen u Puli, za glavnu ulogu provincijalca na radu u Njemačkoj.

Mala retrospektiva obuhvaća i filmove "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.?" Tomislava Radića, za koji je nagrađen Zlatnom arenom u Puli za najbolju glavnu mušku ulogu, "Kosac" Zvonimira Jurića, za koji je također osvojio Zlatnu Arenu, te "Život sa stricem" Krste Papića.

Legendarni hrvatski glumac Ivo Gregurević (Donja Mahala, 7. listopada 1952. – Zagreb, 1. siječnja 2019) upisao je nakon srednje škole Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, na filmu je debitirao 1977.  u filmu "Ne naginji se van",  a iste godine glumio je u filmu "Mećava" Antuna Vrdoljaka.

Gregurević je glumio u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava.

Tumačio je grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Zorana Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) Krste Papića.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979. - 1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu, a aktivan je bio i u kazalištu, glumio je u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje.  

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među ostalim, Nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika za film "Šokica" i ulogu u filmu i istoimenoj seriji "Duga mračna noć". Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. U Orašju je 1995. pokrenuo festival Dani hrvatskog filma.

Ulaz na sve projekcije njegovih filmova u "Tuškancu" je besplatan.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom pri Hrvatskom državnom arhivu.

Hina