VARAŽDINSKA BISKUPIJA Projektni tjedan senzibilizacije mladih prema osobama s invaliditetom

Kroz pet dana gimnazijalci će upoznavati problematiku s kojom se suočavaju osobe s invaliditetom, razvijati osjetljivost prema svakom čovjeku bez obzira na poteškoće, narodnost, religiju, te rušiti barijere u međuljudskim odnosima između osoba sa i bez invaliditeta

 

Tridesetak gimnazijalaca sudjelovat će u projektnom tjednu senzibilizacije mladih prema osobama s invaliditetom kojem je, već treći puta, domaćin Varaždinska biskupija.

Ovaj put pod nazivom 'Bartimej' projektni tjedan će trajati od 4. do 8. ožujka, a kao i svake godine do sad, cilj ovog projekta jest senzibilizacija mladih prema osobama s invaliditetom.

Nositelj ovog projekta je Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije na čelu s povjerenikom vlč. Leonardom Šardijem te zaklada Sociomovens – Giving Europe a Soul, sastavnica Socijalnog instituta Kommende Dortmund nadbiskupije Paderborn.

Kroz pet dana gimnazijalci će biti smješteni u Pastoralnom centru u Ludbregu odakle će svakog dana odlaziti u posjet raznim udrugama i centrima za osobe s invaliditetom i(li) intelektualnim teškoćama. Tako će, između ostalog, upoznavati problematiku s kojom se suočavaju osobe s invaliditetom, razvijati osjetljivosti prema svakom čovjeku bez obzira na poteškoće, narodnost, religiju... Isto tako, rušit će barijere u međuljudskim odnosima između osoba sa i bez invaliditeta. Upoznavat će i rad te život različitih skupina na marginama društva kao i problematiku ovisnosti i 'nesređenih' obiteljskih zajednica.

- U našem društvu nisu samo prisutne osobe s fizičkom sljepoćom, već i duhovnom. U novije vrijeme prisutan je besmisao u životu mnogih ljudi, a mnogi su, nažalost, na marginama društva. Projektom 'Bartimej' želi se pažnja usmjeriti na konkretnoga čovjeka: bilo da je riječ o osobi sa ili bez invaliditeta, bez obzira je li riječ o napuštenoj djeci, invalidima domovinskog rata, djecom s poremećajima u ponašanju i slično. Svi su oni, nažalost, na marginama našega društva te viču sa željom da ih netko sasluša i čuje, jer su željni ljubavi i ljudske blizine. Isus upravo one, koji su na marginama društva, stavlja u središte svog poslanja, a mi, kao nasljedovatelji Krista Gospodina, imamo istu zadaću. Stavljajući u središte osobe s invaliditetom, napuštene, beskućnike i ostale marginalizirane, možda nestane i duhovne sljepoće u našemu narodu. Jer, kad se to dogodi, i mi ćemo progledati - poručuje, između ostaloga, u opisu projekta vlč. Šardi.

Polaznici projekta su učenici II. gimnazije Varaždin, a uz vlč. Leopolda Šardija, voditelji projekta su predstavnici zajednice s Fazende de Esperanza, zatim profesorica defektologinja Ivana Peček, vjeroučitelj Saša Josip Milec te Anika Sačić.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti