SARAJEVO Izdavačka kuća Buybook stipendirat će mlade književne kritičare, kolumniste, novinare i studente

Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika/ica programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade

 

Izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva će za Četvrti internacionalni festival Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 3. do 6. srpnja, dodijeliti dvadeset stipendija za sudjelovanje u radionici.

Tema ovogodišnje radionice je 'Književna kolumna', a vrijeme održavanja je od 30. lipnja do 6. srpnja.

Aplikacije je potrebno poslati na email adresu: radionica@buybook.ba, do 1. travnja 2019., iste trebaju sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi te književne i/ili novinarske kolumne.

Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati će biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija.

Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno-umjetničkim kritičarima/kama koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku te imaju od 21 do 30 godina.

Oni koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Prijavnica i pravilnik o sudjelovanju mogu se preuzeti na stranici www.buybook.ba.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:

- prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 18. lipnja, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu;

- druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala, a navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana te odabrani na stranicama medijskih partnera;

- treća faza je pohađanje predavanja i radionica s uglednim predavačima.

Voditelj ovogodišnje radionice je Vladimir Arsenić, a pored njega će biti još sedam predavača.

Kao što je pojašnjeno, stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu - Hostel Franz Ferdinand, hranu u dogovorenim restoranima te troškove puta. Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika/ica programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Koordinatori radionica će objaviti popis odabranih kandidata za online razgovor do 10. travnja 2019., a službene potvrde sudjelovanja poslat će se odabranim kandidatima najkasnije do 18. travnja 2019. godine, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije.

Klaudija Klanjčić