NATAŠA JOVIČIĆ Promocija knjige 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk', prve likovne monografije za slijepe i slabovidne osobe

Cilj ove monografije je inovativnom metodologijom odgovoriti na potrebe obrazovanja i stjecanja znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba

 

U Modernoj galeriji predstavljena je knjiga Nataše Jovičić pod nazivom 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk', prve likovne monografije za slijepe i slabovidne osobe, u kojoj uz pomoć analitičkih dijagrama i audio zapisa nudi taktilni uvid u deset svjetskih remekdjela.

Kao što je objavljeno na stranici moderna-galerija.hr, bila je ovo prilika da Moderna galerija predstavi svoj nakladnički pothvat – prvu likovnu monografiju kojoj je cilj inovativnom metodologijom odgovoriti na potrebe obrazovanja i stjecanja znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba.

- Nataša Jovičić, profesorica povijesti umjetnosti i obrazovanja i autorica ove monografije koja predstavlja produkt njezinog desetogodišnjeg rada na tom području u Zagrebu (u lipnju 2009. u Modernoj galeriji predstavila je Taktilnu galeriju), ali i uz podršku struke, inozemnih povjesničara umjetnosti, edukatora i neuroznanstvenika posebno finskih sa sveučilišta Aalto i Ateneum u Helsinkiju pripremila je tekstualni segment koji se sastoji od likovne analize djela i stručne obrade za deset slikarskih remek-djela iz nacionalne i svjetske kulturne baštine na hrvatskom i engleskom jeziku – pojašnjeno je.

 

- Analitičke dijagrame u reljefnom tisku – njih pet za svako djelo – koji čine integralni dio knjige i koji omogućuju slijepim i slabovidnim osobama da taktilnim osjetom 'spoznaju' reproduciranu i kontekstualiziranu građu, grafički je iscrtala Zrinka Ostović. Uz dijagrame, knjiga sadrži i cjelovito pripremljen audio segment kroz deset audiozapisa u formi CD-a na hrvatskom i deset na engleskom jeziku. Iz moderne nacionalne likovne baštine u knjigu su uvrštena slikarska ostvarenja hrvatskih autora iz fundusa Moderne galerije (Josip Račić, Majka i dijete; Miroslav Kraljević, Autoportret sa psom; Milan Steiner, Kiša; Leo Junek, Crtač i Edo Murtić, Highway), a izbor djela iz europske likovne baštine uključuje djela starih majstora Andrea Mantegna, Mrtvi Krist (Brera, Milano); Michelangelo Merisi da Caravaggio, Večera u Emausu (National Gallery, London); Vincent Van Gogh, Spavaća soba u Arlesu (Musee d Orsay, Pariz); Edvard Munch, Krik (Nacionalna galerija, Oslo); Hugo Simberg, Ranjeni anđeo (Ateneum – Nacionalni muzej, Helsinki) – nadalje je pojašnjeno.

Naposljetku je istaknuto da su za odabir remek-djela ovih velikana slikarskog umijeća njihovom uvrštenju prethodile izložbene prezentacije audio-taktilne metodologije uz originalne slike u muzejima i galerijama čijim umjetničkim zbirkama i pripadaju.

Djela hrvatskih autora opremljena potrebnim pomagalima za razgledavanje 'dodirom i zvukom' u razdoblju od 2014. do 2018. izlagana su poglavito u Modernoj galeriji u Zagrebu, ali i u inozemstvu (Kraljević u Veneciji, Murtić u Ljubljani i Ženevi) – objavljeno je.

Ujedno je navedeno da je Nataši Jovičić, koja je svoju metodologiju već predstavila u Nacionalnim galerijama u Londonu i Helsinkiju, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila 2016. godine odličje Reda Danice hrvatske s likom svjetskog inovatora Nikole Tesle – rječju za iznimne inovativne domete na području kulture.

- Za rad iz područja inovacije u kulturi moja posebna savjetnica za kulturu, autorica knjige je dobila ugledno državno priznanje RH - Danicu s likom Nikole Tesle, a svoj je rad prošle godine prezentirala u Ženevi, u Svjetskom centru za inovacije. Ponosan sam na kolegicu Jovičić – napisano je na Facebooku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Klaudija Klanjčić