INTERVJU, MILE KEKIN Bojim se da je ova vlast nezainteresirana za poboljšanje statusa osoba s invaliditetom

Mile Kekin ove će subote u Tvornici, u sklopu četvrtog izdanja Festivala Brijačnica, predstaviti svoj aktualni solo album 'Kuća bez krova'. Tim povodom, ovaj plodni i svestrani autor za In Portal govori o novom albumu, suradnji s Bajagom te planovima Hladnog piva za ovu godinu.

 

Kako si zadovoljan odjekom albuma 'Kuća bez krova'?

- Teško je meni, ovdje iz epicentra, ocijeniti koliko je moj album 'odzvonio' nekome. Čini mi se da jeste, i kod publike i kod kritike. Pisalo se o njemu, većinom pozitivno, nominiran je u kategoriji rock albuma i albuma godine za Porin, svi singlovi se dosta vrte po radiju, imam dogovorenih desetka koncerata poslije Brijačnice. Stižem u Split 23. ožujka, pa u Beograd 4. travnja, i tako dalje sve do ljeta. A to mi je zapravo najbitnije jer u svirkama najviše guštam. Sve u svemu, mislim da ne bih smio biti nezadovoljan.

Koja je razlika između rada na 'Kući bez krova' i tvom prvom solo albumu iz 2001. godine?

- Tad sam bio točno 18 godina mlađi i neiskusniji. Sad, kad slušam album 'U dva oka' vidim puno grešaka koje sad više ne bih ponovio. Ali vjerojatno ću tako gledat na ovaj album za 18 godina. Najviše je razlika u tome što su se na prvom album našle pjesme koje nisu pristajale Pivu, a ovdje sam baš pisao s namjerom da ih stavim na solo album. Zato 'Kuća bez krova' zvuči koherentnije i promišljenije od prvog albuma. A i muzički je puno bliže onome što inače slušam.

Što spremaš za nastup na Brijačnici, par riječi o repertoaru?

- Odsvirat ću cijeli album i još par skrivenih bisera. Dan prije sviramo u Sarajevu, pa ćemo taman ući u radnu temperaturu. Tvornica je odlično mjesto za svirku tako da se baš veselim.

Je li do suradnje s Bajagom na pjesmi 'Atlantida' došlo spontano ili su poticaj bili nemili događaji prošloga ljeta vezano za zabrane njegovog koncerta?

- Recimo da je bilo poluspontano. Ja sam već imao pjesmu snimljenu kad se dogodila zabrana, pa me to samo podsjetilo na prvotnu ideju da bi pjesma mogla biti duet, a od te ideje sam odustao jer se nisam mogao sjetiti tko bi mi mogao biti taj brat s Atlantide. Kad sam čuo za zabranu upalila mi se lampica, nazvao sam Bajagu i ostalo je povijest.

Što Hladno pivo sprema za ovu godinu?

- Spremamo nekih tridesetak koncerata preko ljeta. Bit će nas na puno festivala širom regije, od Niša do Osijeka, od Mostara do Doboja, od Labina do Dubrovnika… ukratko svirat ćemo još više nego prošle godine. Usput smo počeli malo raditi na novim pjesmama, ali nećemo ove godine izlaziti s novim singlovima.

Kako bi se, po tvom mišljenju, mogao poboljšati status i život osoba s invaliditetom u Hrvatskoj?

- Bojim se da je ova vlast potpuno nezainteresirana za poboljšanje bilo čijeg statusa, pa tako i statusa osoba s invaliditetom. Osim eventualno za poboljšanje statusa svojih klijenata. Ukratko, ne znam pravi odgovor.

Razgovarao: Marko Baković

 

 

Povezane vijesti