TVORNICA KULTURE Ovogodišnja 'Brijačnica' dokazala je da punk nije mrtav

Prilično nezahvalnu čast zatvaranja večeri dobili su još jedni veterani, zagrebački bend Trobecove krušne peći

 

Kada sam se u petak zaputio prema Tvornici na prvu večer ovogodišnje Brijačnice, očekivao sam da ću biti najmlađi u publici zbog nastupa punk prvoboraca Valtera Kocijančića iz Parafa te ljubljanskih Pankrta, no prevario sam se.

Tvornica je bila krcata različitim generacijama - od onih koji su vjerojatno i prije tridesetak godina zdušno razbacivali na punk klasike ovih bendova, kao i onih koji se u to vrijeme, poput moje malenkosti, nisu ni rodili. Večer je otvorio Valter Kocijančić i Perspektiva, koji su izvodili pjesme legendarnih riječkih Parafa s albuma 'A dan je tako lijepo počeo'. Povod ovom nastupu je objavljivanje box seta Paraf Sabrana djela 1976. - 1987. u izdanju Dallas Recordsa. Perspektivu čine prekaljeni riječki glazbenici Vlado Simčić Vava (gitara), Robert Jovanović (bas) i Alen Tibljaš (bubnjevi).  Nastup su završili legendarnom 'Narodnom pjesmom', čiji je refren cijela Tvornica pjevala uglas.

Nakon njih su nastupili ljubljanski Pankrti. Još jedna punk legenda, Pero Lovšin, nije se štedio kao ni ostali članovi benda.  Vrhunac nastupa bile su 'Lublana je bulana', a sve je proključalo izvedbom kultne punk himne 'Bandiera rossa'.  Lovšin je na kraju rekao kako je Zagreb njihov najdraži strani grad u kojem nastupaju. 

Nakon Pankrta na scenu su se popeli beogradski Partibrejkersi. Od uvodnih Noć i Ako si, preko Zemljotresa i Sirotinjskog carstva do tradicionalnog finala s Kreni prema meni i Hoću da znam sve je funkcioniralo savršeno. Zaista sam bio na bezbroj koncerata Brejkersa i premda je set lista bila predvidljiva i nedostajalo je možda malo spontanosti, Cane, Anton i ekipa su mi djelovali raspoloženije nego prošle godine. Nastup je završen prekrasnom, bolnom i katarzičnom Molitvom, meni osobno jednoj od najdražih stvari Brejkersa. 

Prilično nezahvalnu čast zatvaranja večeri dobili su još jedni veterani, zagrebački bend Trobecove krušne peći. Malo nelogičan potez obzirom da je ipak nakon Brejkersa teško svirati - tijekom njihove svirke Tvornica se polako praznila. No, mogu reći kako mi se svidjela njihova svirka s puno psihodelije i buke koji su me malo podsjetili na Goribor a pomalo i na Disciplinu kičme.  Sve u svemu, Brijačnica je i ove godine imala odličan i zanimljiv lineup a treba reći kako su drugu večer nastupali Rezerve, Lika Kolorado, Letu štuke i Mile Kekin.

Piše: Marko Baković

 

Povezane vijesti