SVJETSKI DAN SINDROMA DOWN Zagrebačku udrugu 'Downovaca' primili najviši državni i gradski dužnosnici

Svako dijete ima pravo na svoje djetinjstvo i potpunu uključenost u društveni i sav život, a osobe s invaliditetom zaslužuju jednaku šansu kao i ostali građani, kazala je predsjednica Republike

 

Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić, pridružio se obilježavanju Svjetskog dana sindroma Down i 20. rođendana Udruge za sindrom Down – Zagreb.

Uvijek sam sretan kada prisustvujem događanju koje je organizirano u prijateljskom i suradničkom duhu - rekao je gradonačelnik te Udruzi čestitao jubilarnu obljetnicu uz želju da ih bude još puno.

Natalija Belošević, predsjednica Udruge, zahvalila je, u ime štićenika i svoje osobno, svima koji su potpomagali rad Udruge proteklih godina, a posebno Gradu Zagrebu i gradonačelniku napomenuvši kako im je Grad 2016. dodijelio na korištenje novi, veći prostor na Jarunu.

 

Istoga dana predstavnike Udruge primio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i poželio im dobrodošlicu u Hrvatskome saboru te im iskazao punu potporu u njihovu vrijednom i iznimno važnom radu u senzibiliziranju javnosti i podizanju svijesti za dobrobit osoba s Down sindromom, kao i u izravnome radu koje provode putem edukacijsko-rehabilitacijskih radionica, igraonica te edukacije i savjetovališta za roditelje.

Predsjednica Udruge za sindrom Down iz Zagreba Natalija Belošević istaknula je u Saboru kako su najstarija i jedna od najvećih Udruga u Hrvatskoj te da od oko 250 članova njih čak 150 aktivno redovito dolazi na terapije koje im pružaju rehabilitatori, logopedi i drugi stručnjaci. Naglasila je i kako imaju jako dobru suradnju s resornim ministarstvima te u tom smislu rade na unaprjeđivanju zakona kako bi se osobama s Down sindromom osigurala potpuna uključenost u sve segmente života u zajednici.

 

Zagrebačke 'Downovce' na Pantovčaku je ugostila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Kako je objavljeno na stranici predsjednica.hr, Natalija Belošević upoznala je Predsjednicu s aktivnostima Udruge koje su usmjerene na poticanje uključivanja osoba s Down sindromom u sve segmente života zajednice. Istaknula je kako za preko 240 članova s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije organiziraju različite programe. U tom smislu, navela je program rane intervencije koji obuhvaća bebe u dobi od 3 mjeseca, individualne edukacijsko-rehabilitacijske te logopedske programe i vježbe za djecu vrtićke dobi i školarce, radionice, poludnevne i dnevne boravke za odrasle osobe sa sindromom down te edukacije i predavanja za roditelje.

Sugovornice su se složile kako je svim potrebitima, uz prijeko potrebnu brigu i skrb, nužno osigurati iste mogućnosti kakve imaju ostali građani. Predsjednica Grabar-Kitarović, osim važnosti potpunog uključivanja svih osoba u društvo, naglasila je i potrebu osiguravanja mogućnosti njihovog zapošljavanja.

- Svako dijete ima pravo na svoje djetinjstvo i potpunu uključenost u društveni i sav život, a osobe s invaliditetom zaslužuju jednaku šansu kao i ostali građani. Moramo omogućiti prilagođavanje radnih mjesta prekvalifikacijom ili dokvalifikacijom radi ravnopravnog integriranja u društvu - kazala je Predsjednica.

Svojim aktivnostima Udruga potiče puno uključivanje članova u sve segmente života zajednice, njima i njihovim obiteljima pruža podršku na tom putu te pridonosi bržem ispunjenju pojedinačnih potreba osoba s Down sindromom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti