Bandić kategoričan: Grad Zagreb neće sufinancirati HNK ako ne može zajednički upravljati kazalištem

Na pitanje novinara tko je njegov kandidat za intendanta zagrebačkog HNK, zagrebački je gradonačelnik odgovorio: "Kad dođe vrijeme za to - najbolji"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je danas Ministarstvu kulture pismo u kojemu ističe da Grad Zagreb ne odustaje od svojega prijedloga za vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te da neće sudjelovati u sufinanciranju kazališta "dok se ponovno ne stvore uvjeti za zajedničko upravljanje kazalištem".
Bandić navodi da je Grad Zagreb na vrijeme predlagao imenovanje vršitelja dužnosti intendanta, što je Vlada mogla učiniti na sjednici održanoj prošli tjedan. "Grad Zagreb i dalje ostaje kod više puta predloženoga rješenja te vas molimo da podržite naš prijedlog kako bi se razriješila nastala situacija i omogućilo redovno funkcioniranje HNK u Zagrebu", ističe Bandić.

Zagrebački gradonačelnik smatra da je Ministarstvo svojim jednostranim potezima bez konzultacija s Gradom "preuzelo svu odgovornost za funkcioniranje HNK" te, sukladno tome Grad "neće sudjelovati u sufinanciranju HNK sve dok se ponovno ne stvore uvjeti za zajedničko upravljanje kazalištem".

Istaknuvši žaljenje zbog situacije u kojoj se našao HNK, Bandić ističe kako do toga "ne bi došlo da je Ministarstvo kulture RH prihvaćalo Grad Zagreb kao partnera i uvažavalo legitimne odluke Kazališnoga vijeća HNK".

Grad je predlagao da sadašnja intendantica Ana Lederer ostane vršiteljica dužnosti intendanta HNK, no njoj je 2. rujna istekao Ugovor o radu na određeno vrijeme. Prema članku 25. temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje se javni natječaj. Budući da se za imenovanje vršitelja dužnosti u HNK ne provodi javni natječaj (prema Zakonu o kazalištu i Statutu HNK), već ga imenuje Vlada, vršitelj dužnosti može biti izabran jedino iz redova zaposlenika, objasnili su jučer iz Ministarstva kulture.

Bandić je danas na pitanje novinara kako komentira to što mu je Ministarstvo predložilo dva kandidata za mogućega vršitelja dužnosti intendanta HNK na što Grad može odgovoriti i svojim prijedlogom mogućega kandidata, odgovorio kako "ne može njemu ništa Ministarstvo kulture predlagati".

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, poručuje Bandić, "to može predlagati premijeru, ali gradonačelniku ne". "Gradonačelnik je neovisan, a tu krovnu nacionalnu kuću financiramo u omjeru 51 (RH): 49 (Grad Zagreb) posto i onda bi trebalo biti strpljenja od strane ministrice da takve nepromišljene i sramotne poteze ne vuče, a nakon toga traži suglasje Grada da se složi s njenim prijedlogom kadroviranja i još da isfinanciramo 49 posto", rekao je Bandić novinarima nakon otvaranja hostela Party.

Komentirajući odluku Grada da uskrati sufinanciranje HNK, Bandić je rekao kako je "nepromišljenim potezom ministrica Zlatar sama sebi uskratila financiranje". Budući da je ministrica odlučila sama kadrovirati u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), onda neka i preuzme odgovornost za financiranje HNK, dodao je zagrebački gradonačelnik.

"Ja ne mogu utjecati na stavove ministrice i njezine poteze. Žao mi je što je to napravila, to je skandalozno i sramotno, i preuzela je time ukupnu odgovornost za funkcioniranje krovne nacionalne kulturne kuće i krovnog ansambla. Žao mi je, ali je onda preuzela i financijska sredstva. Ne možete kadrovirati, a trošiti od Grada pola para. Morate imati strpljenja i živaca i s Gradom zajedno postići najbolje rješenje. Budući da je Andrea Zlatar odlučila sama kadrovirati, ne znam je li u suglasju s predsjednikom Vlade ili sama, onda neka i preuzme odgovornost i za financiranje HNK. Mi se samo ponašamo kao legalisti i legitimisti", rekao je Bandić, dodajući kako ministrica, da je on predsjednik Vlade, "ne bi bila 24 sata ministrica, nakon toga što je napravila".

Na pitanje novinara tko je njegov kandidat za intendanta zagrebačkog HNK, Bandić je odgovorio: "Kad dođe vrijeme za to - najbolji".

Hina

Foto: PIXSELL