KNJIŽNICA BOGDANA OGRIZOVIĆA Tribina 'Paralelni svjetovi' posvećena novoj knjizi Terryja Eagletona

Knjiga 'Radikalno žrtvovanje' cijenjenoga teoretičara kulture Terryja Eagletona snažna je i pronicljiva kulturološka analiza žrtvovanja – koja se bavi teologijom, književnošću, politikom i filozofijom

 

Naklada Ljevak organizira tribinu 'Paralelni svjetovi' u utorak, 26. ožujka u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, posvećenu novoj knjizi Terryja Eagletona 'Radikalno žrtvovanje'.

Na tribini sudjeluju filozofkinja Nadežda Čačinović i teoretičar Leonardo Kovačević, a istu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

Kako objašnjava organizator, knjiga 'Radikalno žrtvovanje' cijenjenoga teoretičara kulture Terryja Eagletona snažna je i pronicljiva kulturološka analiza žrtvovanja – koja se bavi teologijom, književnošću, politikom i filozofijom – kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka. U modernoj liberalnoj civilizaciji riječi 'žrtva' i 'žrtvovanje' zvuče zlokobno i podsjećaju na krotko padanje na tlo, ničice, pred nekom višom silom.

- U ovoj dojmljivoj i sveobuhvatnoj studiji autor se zalaže za radikalnu verziju pojma žrtvovanja koja se usredotočuje na turbulentni prijelaz od slabosti do moći, sa svim popratnim političkim implikacijama. Kad se valjano shvaća, žrtvovanje je, prema Eagletonovu mišljenju, onakvo samoodricanje kakvo je preduvjet za novi, obnovljeni život – pojašnjeno je.

Autor knjige Terry Eagleton, utjecajni teoretičar kulture, trenutačno je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj. Napisao je pedesetak knjiga o temama kao što su književna teorija, postmodernizam, religija, politika i ideologija.

Klaudija Klanjčić