FESTIVAL TOLERANCIJE Na trinaestom izdanju očekuje nas više od sedamdeset filmova te brojni noviteti

Festival su do sada podržala zvučna imena filma poput Stevena Spielberga, Stefana Ruzowitzkog, Stellana Skarsgårda, Liama Neesona, Ralpha Fiennesa, Rade Šerbedžije, Volkera Schlöndorffa i Istvana Szabe

 

Ovogodišnje trinaesto izdanje Festivala tolerancije – JFF Zagreb nudi nam u sedam dana, od 7. do 13. travnja, u kinima Europa, Kinoteka i Tuškanac te na javnim prostorima Zagreba, više od 70 sjajnih filmova, tradicionalna Edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugle stolove, književna predstavljanja i dva koncerta.

Kako je najavljeno od strane organizatora, filmovi imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Uz sve bit će tu i poznati redatelji i glumci te bogati popratni zabavni i edukativni program, koji donosi brojne novitete, a jedan od njih i Masterclass tolerancije, kojim se pomaže vidljivosti hrvatskog filma. Naime, u sklopu programa Masterclass tolerancije, nakon projekcije, najpoznatiji hrvatski filmski autori otkriti će sve faze i tajne kreativnog procesa nastanka njihovih filmova te na taj način ostaviti važan filmski dokument našeg vremena i prostora.

Napomenimo i to da je 1. travnja na četiri zagrebačka trga – Trg bana Josipa Jelačića, Preradovićev trg, Trg Republike Hrvatske i Trg kralja Tomislava - otvorena intrigantna fotografska izložba 'Oni/They', na kojoj su postavljene pop instalacije s portretima četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana koji trenutačno žive u Hrvatskoj, s potpisima hrvatskih fotografa – Stanka Hercega, Mare Milin, Ane Opalić i Ivana Posavca. Izložba će trajati do 15. travnja.

Festival su do sada podržala zvučna imena filmskih stvaratelja poput Stevena Spielberga, Stefana Ruzowitzkog, Stellana Skarsgårda, Liama Neesona, Ralph Fiennesa, Rade Šerbedžije, Volkera Schlöndorffa i Istvana Szabe, a programe Festivala posjetilo je više od 140 tisuća posjetitelja, dok je na obrazovnim programima za mlade dosad sudjelovalo njih više od 30 tisuća – istaknuli su organizatori.

Podsjetimo da je među osnivačima Festivala tolerancije i Branko Lustig, poznati oskarovac.

Klaudija Klanjčić

 

 

Povezane vijesti