FESTIVAL KRATKE PRIČE U RIJECI Prikupljaju se pripovijesti žena o ‘poludjelim strastima’

Cilj udruge Vida je dati prostor ženama koje žele ‘napisati sebe’ – svoju borbu za autentičan odnos prema tijelu i osjećajima, ukazati na marginalan položaj žena ovisnica te destigmatizirati ovisničko ponašanje 'pružanjem platforme' gdje se sve zainteresirane mogu uključiti

 

Riječka udruga za pomoć ovisnicima Vida pokrenula je akciju prikupljanja svjedočanstava u obliku kratkih priča, poezije, crtica, fotografija, dnevničkih zapisa ili drugih kreativnih uradaka žena o svojem ovisništvu, a objavit će ih na blogu te predstaviti na Europskom festivalu kratke priče u Rijeci kroz interaktivnu izložbu.

Ovisnosti se odnose na širok raspon aktivnosti, ne samo na najčešće podrazumijevane ovisnosti o drogama, alkoholu, kockanju ili lijekovima, nego i na ovisnost o ekstremnim sportovima, vježbanju, tipovima prehrane, ovisnosti o emocijama i međuljudskim odnosima, seksu, radu, kolekcionarstvu, serijama i filmovima, tečajevima, duhovnosti novog doba, navode u pozivu organizatori.

- Pozivamo sve žene da nam ispričaju na koji način su se svađale i mirile s vlastitim tijelom i navikama te na koji je način pogled iznutra u njihovom slučaju prkosio kulturno uvjetovanom pogledu na 'ženu' - poziva udruga Vida. 

- Dobrodošle ste progovoriti o svim svojim ‘poludjelim strastima’. Konačno, hoće li naša strast biti (ne)normalna ovisi od njenog intenziteta – i društvene prihvaćenosti - stoji u pozivu.
Cilj udruge je, kako ističe, dati prostor ženama koje žele ‘napisati sebe’ – svoju borbu za autentičan odnos prema tijelu i osjećajima, ukazati na marginalan položaj žena ovisnica te destigmatizirati ovisničko ponašanje 'pružanjem platforme' gdje se sve zainteresirane mogu uključiti.

 Ovisnosti o kojima žene mogu pisati ili slati druge medijske sadržaje mogu biti njihove osobne pripovijesti ili događanja u njihovoj obitelji. Radovi se mogu dostaviti anonimno, pod pseudonimom ili potpisani.

Prikupljanje pripovijesti o ovisnostima žena odvija se u okviru projekta Vox Corpore, promicanja zdravlja i zdravih stilova života žena s osobnim ili problemima ovisnostima u obitelji koji financira Upravni odjel za zdravstvo Primorsko-goranske županije. 

Hina