MARIJA BISTRICA Duhovna okrjepa na tradicionalnom hodočašću zagrebačkih sportaša s invaliditetom

Na hodočašću se okupilo mnoštvo sportaša iz raznih sportova, a brojnu URIHO-vu delegaciju predvodili su i ove godine ravnatelj ove ustanove Josip Držaić te predsjednica SDOI URIHO Jadranka Blagus

 

Ovog ponedjeljka održano je, sada već po sedamnaesti put, tradicionalno hodočašće sportaša Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Hodočašće se održava u organizaciji Odjela za pastoral športaša Zagrebačke nadbiskupije svake godine, prvog ponedjeljka u mjesecu svibnju, osim u slučaju kada 1. svibnja pada u ponedjeljak.

Na hodočašću se, lošem vremenu unatoč, okupilo zavidno mnoštvo sportaša iz raznih sportova, a brojnu URIHO-vu delegaciju predvodili su i ove godine ravnatelj URIHO-a Josip Držaić i predsjednica SDOI URIHO Jadranka Blagus.

Nakon okupljanja hodočasnici sportaši krenuli su na križni put bistričkom kalvarijom, koji je predvodio povjerenik za pastoral sportaša, velečasni Marijan Spehnjak. Nakon križnog puta, misu u Bazilici Majke Božje Bistričke predvodio je prečasni Marko Kovač, biskupski vikar za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a propovijedao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, prečasni Domagoj Matošević. I ove su se godine na Hodočašću sportaša Zagrebačke nadbiskupije okupili brojni sportaši, ponajprije zagrebačkih klubova, a bilo je tu i proslavljenih imena hrvatskog sporta, poput Zlatka Horvata, Marija Možnika, Josipa Glasnovića, Damira Škare, Klaudije Bubalo, Jerka Leke, Mladena Palca i drugih. Naravno, bilo je tu i uzvanika, ove godine predvođenih zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

 

- Obično kada se u sportu dogodi neka pobjeda koju nitko nije očekivao, kada neki slabiji klub pobijedi izrazito jačeg protivnika, onda se slikovito zna reći da je David pobijedio Golijata - započeo je svoju propovijed prečasni Domagoj Matošević jezikom sportaša.

- Želio bih s vama podijeliti četiri karakteristike koje, kada čitamo Sveto pismo, možemo iščitati kako to da je David, običan pastir, pobijedio nepobjedivog Golijata. Volio bih da se svi mi pronađemo u tim karakteristikama jer su jako bitne za naš život, bitno je kako mi možemo u našem životu pobijediti našeg diva, našeg Golijata.

- Prva stvar, pobjednik nad divovima se ne rađa kao pobjednik nad divovima, nego se rađa u malim, sitnim stvarima. Druga stvar, pobjednik nad divovima ne sluša sumnjičave kritičare. Treća stvar, pobjednik nad divovima ne želi biti kao netko drugi. I četvrta stvar, pobjednik nad divovima gleda na velike probleme kao na izazove - rezimirao je na kraju propovijedi prečasni Matošević četiri kvalitete poželjne u sportu, ali i u svakodnevnom životu svakoga od nas, a koje sa samo malo pažnje možemo pronaći u biblijskoj zgodi koja priča o Davidu i Golijatu.

Tako je završilo ovogodišnje hodočašće sportaša Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. I, nimalo neočekivano, loše vrijeme nikome nije pokvarilo raspoloženje i otelo toplinu koju je tako lako pronaći ovdje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti