OPASNE KNJIGE Amazon više ne nudi dvije knjige s lažnim navodima o autizmu

Predstavnik Amazona nije rekao zašto su knjige uklonjene i da li će maloprodajni gigant poduzeti veću akciju kako bi se pozabavio sadržajem sa sumnjivim tvrdnjama o autizmu

 

Online trgovina Amazon uklonila je sa svojih digitalnih polica dvije knjige koje tvrde da nude lijekove za autizam.

Tvrtka je objavila da više ne nudi knjige 'Healing the Symptoms Known as Autism' (Liječenje simptoma poznatih kao autizam, op. a.) i 'Fight Autism and Win' (Borite se protiv autizma i pobijedite, op. a.).

No američka Uprava za hranu i lijekove upozorila je da ne postoji lijek za autizam i da proizvodi ili tretmani koji to tvrde mogu 'nositi značajne zdravstvene rizike'.

Predstavnik Amazona nije odgovorio na pitanja o tome zašto su knjige uklonjene i da li će maloprodajni gigant poduzeti veću akciju kako bi se pozabavio sadržajem sa sumnjivim tvrdnjama o autizmu.

Potraga za 'lijekom za autizam' na web-lokaciji i dalje donosi stotine rezultata.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, nema lijekova za liječenje stanja ili glavnih simptoma autizma, ali rana intervencija može poboljšati ishode. Ipak, agencija navodi kako istraživanja pokazuju da čak 10 posto roditelja djece s autizmom 'možda koristi potencijalno opasan tretman'.

Amazonova odluka o uklanjanju knjiga s web stranice dolazi samo nekoliko dana nakon što je Facebook objavio novu politiku usmjerenu na sprječavanje širenja dezinformacija o cjepivima na svojoj platformi.

Kako podsjeća Disability Scoop, studija iz 1998. potaknula je zabrinutost zbog povezanosti autizma s cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, ali istraživanja su povučena 2010., a medicinski stručnjaci kažu da ne postoji povezanost između cjepiva i autizma.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti