FLORAART ZAGREB Izložba keramičkih radova djece s Down sindromom

Pokrenuli smo keramičku radionicu za petero naših korisnika, a, uz sve ostalo, u partnerstvu s udrugom UNUO imamo i kuharsku radionicu, navode iz Centra

 

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa na ovogodišnjoj će Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart, na zagrebačkom Bundeku, otvoriti štand keramičkih radova koja su samostalno izradila djeca sa sindromom Down pod vodstvom voditeljice radionice Martine Bizić. Izložbeni štand bit će otvoren od 17. do 19. svibnja.

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa udruga je koja okuplja stručnjake, roditelje osoba s teškoćama u razvoju te djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju.

- Imamo sedamdesetak članova, od kojih najviše djecu i mlade sa sindromom Down i djecu s cerebralnom paralizom i druge razvojne poteškoće - objašnjavaju iz Centra.

- Aktivnosti koje provodimo zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psiho‐socijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja vezanih uz osobe s teškoćama u razvoju. Okupljamo i potičemo osobe s intelektualnim teškoćama i teškoćama u razvoju, članove njihovih obitelji, skrbnika, stručnjaka, građana i cjelokupne javnosti za izvršavanje aktivnosti koje idu u korist osoba s intelektualnim teškoćama i utječu na poboljšanje kvalitete života u svim životnim razdobljima. Veliki naglasak našeg rada ide prema poboljšanju kvalitete života opće populacije putem neurorazvojne metode integracije refleksa i art terapije. Pružamo podršku obiteljima u suživotu s osobom s intelektualnim teškoćama i teškoćama u razvoju, informiranje roditelja i obitelji osoba s intelektualnim teškoćama o pravima i mogućnostima zbrinjavanja razvojem sustava samostalnog življenja i drugih oblika zaštite svojih članova u cilju izjednačavanja mogućnosti. Promičemo i razvijamo volonterstvo. Povezujemo se s udrugama i ustanovama te organizacijama kako bi osigurali sveobuhvatne usluge za maksimalni razvoj potencijala naših korisnika. 
Pokrenuli smo keramičku radionicu za petero naših korisnika. Osmislili smo i provodimo radionicu rekreacijskog veslanja s KKK Matija Ljubek i radionicu plesne terapije za desetero naših korisnika. Ostvarili smo suradnju s dječjim vrtićem Siget i koristitimo njihov prostor za provođenje naših aktivnosti. U sklopu DV Siget provodimo terapije integracija refleksa te terapije kroz glazbenu i kazališnu radionicu po švedskoj Freja metodi. U partnerstvu s udrugom UNUO imamo kuharsku radionicu za naše korisnike - navode iz Centra. 

Klaudija Klanjčić