HALUBAJSKA ZORA Promocija romana Tatjane Udović 'Pogled pozitive' i izložbe slika Dubravke Mrak

Autorica se u 'Pogledu pozitive' dotakla različitosti, te se u romanu pojavljuju likovi koji su homoseksualci i osobe s invaliditetom, a sve sa ciljem poticanja čitatelja na razmišljanje

 

Povodom obilježavanja Dana knjižnice - 115 godina - u Narodnoj knjižnici i čitaonici Halubajska zora, Rijeka - Marinići, Marinići 9, prošle srijede, 15. svibnja 2019. u 19 sati, održana je promocija novoga romana autorice Tatjane Udović, mag. cult., pod nazivom 'Pogled pozitive' uz otvaranje izložbe slika samouke slikarice Dubravke Mrak.

Kao što su nam napisali, bilo je to jedno lijepo druženje s pogledom pozitive na kojemu su, u prepunoj knjižnici, autorice predstavile svoje radove.

Za roman Udović je crpila inspiraciju iz svakodnevnog života. Likovi u romanu, koji su se iste večeri zatekli u jednome lokalu, sasvim slučajno - a slučajno nije nikada slučajno - razgovaraju o raznim životnim temama i događajima te raspravljaju o istima, navode slične primjere iz života, podržavaju i motiviraju jedni druge, usput potičući jedni druge na akciju.

Autorica se u 'Pogledu pozitive' dotakla različitosti, te se u romanu pojavljuju likovi koji su homoseksualci i osobe s invaliditetom, a sve sa ciljem poticanja čitatelja na razmišljanje i porukom o potrebi razumijevanja i prihvaćanja svih kao ravnopravnih.

Na promociji u publici su se zatekli i pojedinci koji su se prepoznali u likovima romana, a koji su bili velika inspiracija autorice, tako da je predstavljanje romana postalo interaktivno.

Promociji je prisustvovala i recezentica romana Tatjana Jedriško Pančelat, koja je govorila o romanu.

- Likovi u romanu su različiti poput prstiju na ruci, našli su se 'slučajno' na okupu, i kroz finu komunikaciju, opušteni razgovor, poput vrijednih ruku u akciji, došli do izvrsnih djelovanja. Sve počinje čitanjem novina u kojima jedan tekst tek šturo obavještava o tri smrtna slučaja, ne sluteći da je ta činjenica važna i u tek naizgled slučajnom druženju u jednom kafiću. Život u svakodnevnoj rutini isprepliće nevjerojatne stvari u ljudske sudbine. Čovjek se ponekad osjeća izgubljeno, osamljeno, zabrinuto te može od sitnice kreirati brdo nevolja. Ali, u romanu Tatjane Udović, ljudi udruženim energijama kreiraju nevjerojatna rješenja, a to je upravo ono što može nadahnuti svakog čitatelja i usmjeriti ga prema rješenju s 'pogledom pozitive'. Mnogi će se prepoznati u nekom liku ili nekoj situaciji te osjetiti bliskost i životnost ovog štiva. Spisateljica je nadahnuće crpila iz života, prateći srcem ljudske sudbine te nam iz plemenitih pobuda prenijela energiju 'pogleda pozitive', kako bi dotakla što više osamljenih duša.

Autorica i nakladnik romana Udruga za kulturu 'Ča?' zahvaljuju Narodnoj knjižnici i čitaonici Halubajska zora na organizaciji 'predivnog druženja s pogledom pozitive'.

Klaudija Klanjčić