KINO KINOTEKA Tjedan suvremenog brazilskog filma

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za ostale projekcije filmova iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije

 

U suradnji s Veleposlanstvom Brazila u Hrvatskoj, kino Kinoteka od 21. do 25. svibnja ugošćuje 10. 'Tjedan suvremenog brazilskog filma' i donosi pet filmskih naslova s potpisom brazilske kinematografije.

Program je otvorila 21. svibnja brazilsko-francuska drama 'Aquarius' iz 2016., u režiji Klebera Mendonçe Filha, u kojemu poznata brazilska glumica Sonia Braga tumači ulogu Clare, umirovljene novinarke, udovice i majke troje djece koja odbija prodati svoj stan građevinskoj tvrtci za izgradnju nebodera na mjestu zgrade u kojoj živi. Ona je posljednja stanarka koja stoji na putu građevinskom lobiju, a uznemiravanja i pritisci da promijeni mišljenje postaju sve jači.

U srijedu, 22. svibnja prikazana je komična drama 'Klaun' (O Palhaço, 2011.) slavnog brazilskog redatelja Seltona Mella o ocu i sinu koji rade kao klaunovi u cirkusu u Brazilu. U potrazi za vlastitim identitetom sin odlučuje krenuti drugim putem, slijediti svoje snove i pronaći odgovore na životna pitanja.

Drama 'Među pčelama' (Entre Albehas, 2015.) na raspoređu je u četvrtak, 23. svibnja. Bruno je mladi filmski montažer koji se nedavno razveo i vratio živjeti s majkom. U golemoj tuzi koju proživljava, počinju mu se događati neobične stvari - ljudi oko njega postepeno nestaju.

Ciklus u petak, 24. svibnja donosi još jedan film redatelja Seltona Mella – 'Film mojeg života' (O Filme da Minha Vida, 2017.), inspiriran romanom 'Otac iz filma' čileanskog pisca Antonija Skármete. Priča prati Tonyja koji se vraća u svoj rodni grad i otkriva da se njegov otac vratio u Francusku bez ikakvog objašnjenja. Tony pronalazi smisao u ljubavi, poeziji i filmovima, sve dok istina o njegovom ocu počne izlaziti na površinu.

Subota, 25. svibnja rezervirana je za romantičnu dramu 'Rijetki cvjetovi' (Flores Raras, 2013.), temeljenu na istinitoj ljubavnoj priči dviju iznimnih umjetnica, američke pjesnikinje Elizabeth Bishop i poznate brazilske arhitektice Lote de Macedo Soares, koja se odvija u kontekstu političkih previranja i sukoba kultura.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za ostale projekcije filmova iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Božica Ravlić