BEČKI MUZEJ MUMOK Otvorene dvije izložbe, jedna uključuje i hrvatske umjetnike

Richter, Picelj i Srnec su veličanstveni hrvatski umjetnici i posebno nam je drago da su njihovi radovi na izložbi, rekla je kustosica Eva Badurina-Trska

 

Izložbe 'Vertigo.Op Art i povijest obmane 1520-1970', s oko 200 eksponata 66 austrijskih i međunarodnih umjetnika medu njima i tri hrvatska te izložba 'Really' austrijske medijske umjetnice Dorit Margreiter otvorene su u petak navečer u Muzeju suvremene umjetnosti zaklade Ludwig (MUMOK) u Beču.

Na izložbi 'Vertigo.Op Art i povijest obmane' su i radovi trojice hrvatskih umjetnika: Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera i Aleksandra Srneca.

Izloženo je Piceljevo djelo 'Anti gravi graphiton a nr4' iz 1964., Richterov aluminijski rad 'Reljef- meter' iz 1967. i Srnecova 'Luminoplastka' iz 1967.

- Jako nam je važno da su na izložbi zastupljeni umjetnički radovi trojice izuzetnih hrvatskih umjetnika - izjavio je za Hinu kustos izložbe Markus Woergoetter. Podsjetio je da se Aleksandar Srnec bavio i opremanjem izložbi i sajmova s arhitektom Vjenceslava Richterom te da su, zajedno sa kolegom Ivanom Piceljem, osnovali avangardnu umjetničku grupu EXAT 51 koja ja jako utjecala na razvitak suvremene umjetnosti.

- Richter, Picelj i Srnec su veličanstveni hrvatski umjetnici i posebno nam je drago da su njihovi radovi na izložbi - rekla je kustosica Eva Badurina-Trska te napomenula da na području umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj ima još mnogo toga za otkriti i predstaviti javnosti u Beču.

Prema njezinim riječima, izložba je povijesni projekt koji daje pogled na umjetničko stvaralaštvo između klasične i post moderne, a rasvjetljava značajne umjetničke pozicije umjetničkog pokreta Op Art-a 60-ih i 70-ih godina koji se označava kao pokret u prostoru i manifestacija postmoderne.

Na izložbi predstavljenoj na dva kata muzeja zastupljen je spektar različitih eksponata: ulja na platnu, skulptura, fotografija, crteža, reljefa, filmskih i video instalacija, kompjutorskih grafika i elektronskih objekata i drugi izlošci.

Prema kustosici Badurini-Trska, izložba predstavlja i prostorne instalacije, nove prezentacije i rekonstrukcije svjetlosnih predmeta da bi se pokazalo kako su umjetnici druge polovice 20. stoljeća tumačili svijetlost boju i pokret.

Instalacije, pozicije i svi drugi eksponati prikazani na dva kata muzeja su u dijalogu i korespondiraju s drugom izložbom 'Really' austrijske suvremene umjetnice Dorit Margreiter, rekla  je glavna direktorica MUMOK-a Karola Karas.

Posebno je pozdravila suradnju MUMOK-a i Muzeja umjetnosti (Kunstmuseum) u Stuttgartu, kao i suradnju sa švicarskom fondacijom Art Mentor Foundation u Lucernu.

- Financijski i organizacijski bio je veliki izazov organizirati tu veličanstvenu izložbu koja krajem godine seli u Kunstmuseum u Stuttgart - rekla je na konferenciji za novinare direktorica Kraus.

Izložba ostaje otvorena do 20. listopada, dok je sveobuhvatna izložba Dorit Margreiter otvorena do 6. listopada, a obuhvaća, također na dva kata muzeja, bogatstvo video i filmskih instalacija, fotografija i skulptura.

Hina

 

Povezane vijesti