DOBRA VIJEST IZ SUSJEDSTVA Banjalučki kafić zaposlio osobe s Down sindromom

'Down syndrome' centar Banjaluka je napravio sporazum sa spomenutim cafe barom o stalnom radnom angažmanu konobara iz ovog centra

 

Predivna ljudska priča dolazi nam iz Banja Luke gdje je u suradnji s 'Down Sindrom centrom' cafe bar 'Eklektik' odlučio zaposliti osobe s Down sindromom.

Kako prenose Nezavisne novine, prvi konobari u banjalučkom kafiću su bili mladići i djevojke s Down sindromom koji su došli u grad na Vrbasu i prošli rehabilitacijski dio programa PAIN i konobarske vještine.

'Down syndrome' centar Banjaluka je napravio sporazum sa spomenutim cafe barom o stalnom radnom angažmanu konobara iz ovog centra.

- Beograđani su 24. svibnja nakon položene uvodne obuke za konobare dobili povijesne certifikate i izašli na prvo konobarsko služenje s gostima - priopćeno je iz 'Down syndrome' centra.

Inače, obuka je provedena u okviru zajedničkog projekta Down sindrom centra Banja Luka i Down sindrom centra Beograd u okviru kojeg su osobe s Down sindromom iz Beograda prošli dio rehabilitacijskog programa PAIN koji sprovodi Down sindrom Centar Banja Luka.

Ovaj centar je putem rehabilitacijskog programa PAIN prvi put prenio model dobre prakse iz Europske unije, a dvije organizacije potpisale su u petak i ugovor o otvaranju zajedničkog centra za rehabilitaciju osoba sa Down sindromom.

- Ovim divnim ljudima omogućavamo da se prvi put osjećaju društveno korisnima. Rezultat toga je da šest osoba živi samostalno u Banji Vrućici kod Teslića i rade u restoranima Zdravstveno-turističkog centra `Banja Vrućica' - kazali su predstavnici projekta.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti