VAFI & RAFI Deseti jubilarni Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Na ovogodišnji festival pristiglo je 836 animiranih filmova iz preko 70 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazana 162 animirana filma. Ovogodišnja zemlja partner je Kanada

 

Deseti jubilarni VAFI & RAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih ponovno će imati dva grada domaćina - Rijeku, gdje se Festival održava od 27. do 29. svibnja te Varaždin, koji će ponovno postati centar dječje animacije od 30. svibnja do 2. lipnja, .

Na ovogodišnji festival pristiglo je 836 animiranih filmova iz preko 70 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazana 162 animirana filma. Ovogodišnja zemlja partner je Kanada, a uz VANIMU glavni organizator festivala je i riječko Art-kino.

U Rijeci se od 27. do 29. svibnja drugu godinu zaredom održava RAFI sekcije Festivala, u kojoj će u osam projekcija biti prikazano 76 kratkometražnih animiranih filmova u četiri kategorije, za dobne skupine 0-6, 7-10, 11-14 i 15-18. RAFI sekcija je započela izložbom animatora Veljka Popovića i poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca. Na izložbi koja je otvorena u Muzeju grada Rijeke u ponedjeljak 27. svibnja u 18,00 sati prikazan je proces stvaranja animiranog filma Biciklisti - od crteža do filma. U RAFI dijelu Festivala prikazuju se filmovi koje su radili profesionalci za djecu.

VAFI sekcija programa, u kojoj se prikazuju filmovi koje su radila djeca i mladi, održat će se u Varaždinu.

Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija - RAFI APP, koja je posvećena animacijama u mobilnim aplikacijama, kao spoju sadržaja, tehnologije i animacije.

U Rijeci će se ove godine održati i poseban program 'Youth cinema network conference', koji će u sklopu programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 - EPK okupiti predstavnike 35 svjetskih festivala posvećenih mladima i za mlade, a sudionici će razmjenjivati iskustva kako bi se razvijali i stjecali nova znanja. Ova je konferencija i specifičnost ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala, budući da se ona svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska domaćin. Dio konferencije otvoren je i za odgajatelje, učitelje, nastavnike i profesore iz županije.

Osim službenih i ostalih filmskih projekcija, Festival donosi besplatne radionice animiranog filma u Varaždinu i Rijeci. Karla Skok i Morana Bunić, studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer animirani film i novi mediji, vodit će radionicu stop animacije za djecu, a za one malo starije radionicu stripa vodit će poznati hrvatski animator i ilustrator te redatelj Marko Dješka iz Osijeka.

Pokrovitelji festivala su Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizulni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije.

Sav program Festivala otvoren je za javnost i besplatnog je karaktera. Ostale informacije o programu možete pronaći na internetskim stranicama www.art-kino.org i www.vafirafi.com.

Klaudija Klanjčić