GLIPTOTEKA HAZU Izložba akademske slikarice Ljerke Njerš

Nakon izložbe u Muzeju antičkoga stakla u Zadru, akademska slikarica Ljerka Njerš u Gliptoteci HAZU izlaže recentne radove stakla te slike izrađene pomoću računala i fotografije

 

Izložba akademske slikarice Ljerke Njerš ‘Stvaranje ljepote u suvremenom mediju/staklo-slike-film’ otvorena je 1. lipnja u Gliptoteci HAZU, a na otvorenju je prikazan i njezin 10-minutni eksperimentalni film, uz originalnu glazbu vrhunskog skladatelja Mateja Meštrovića.

Nakon izložbe u Muzeju antičkoga stakla u Zadru, akademska slikarica Ljerka Njerš u Gliptoteci HAZU izlaže recentne radove stakla te slike izrađene pomoću računala i fotografije, tehnikom ‘mixed media’.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Branke Hlevnjak, majstorica slikarske kolorističke kompozicije Ljerka Njerš koristila je najčešće plavu (njezinu omiljenu) boju u dodiru sa zelenom, i rjeđe s kojom drugom bojom, te crnom obrisnom i staklenom prozračnošću.

- U smjelim je i slobodnim ritmovima oblikovala lepršave, ugodne, lijepe i nadahnute staklo-slike. Prozračnost stakla te odsjaj boje kroz svjetlo poveli su umjetnicu, spremnu na nova kreativna istraživanja, na ideju da staklenu plohu zamjeni oslikanom, prozračnom sliko-svilom, a da bi postigla taj efekt novog i drugačijeg, a ostala vjerna sebi i svojem slikarskom svijetu mašte, Ljerka Njerš se domogla suvremenih alata: fotografije i računala - ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Ljerka Njerš diplomirala je na Školi primijenjene umjetnosti (Keramički odjel) u Zagrebu u klasi poznate keramičarke Blanke Dužanec. Slikanje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirala u klasi profesora Marina Tartaglie.

Od tada djeluje kao profesionalni samostalni umjetnik i redovno izlaže na brojnim keramičkim izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim brojnih skupnih izložbi imala je i preko 80 samostalnih izložbi.

Primila je brojna stručna i javna priznanja. Dobitnica je Nagrade Grada Zagreba za 1994. godinu, odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a I Society of Designer and Craftsman u Londonu, te od 1992. sudjeluje u radu humanitarne organizacije Vojničkog i bolničkog reda Sv. Lazara.

Uz slikarstvo, keramiku i grafiku, bavi se i ilustracijom i opremom knjiga, a započela je i novi ciklus rada računalom, medijem fotografije.

Njezina izložba u Gliptoteci će biti otvorena do 30. lipnja.

Hina

 

Povezane vijesti