GRAD RIJEKA Kako Mažoretkinje Halubajke mogu pridonijeti sportskoj integraciji osoba s invaliditetom

S obzirom da se sve veći broj učenika i studenata s invaliditetom uključuje u obrazovne institucije i organizacije mladih bez invaliditeta te se bave sportom, profesori i treneri susreću se s problemom nedostatka edukacije o inkluzivnom sportu

 

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke predstavio je početkom tjednaprojekt ‘Sports training for all’ – ST4ALL mlađoj skupini Mažoretkinja Halubajki, budući je mažoret ples dio rekreacije.

Mažoret ples nije priznat kao sport, iako to po svim propozicijama je.

- U treninge ulažemo kao i bilo koji drugi sportaši - tvrdi voditeljica mažoretkinja Matea Letoja.

S obzirom da se sve veći broj učenika i studenata s invaliditetom uključuje u obrazovne institucije i organizacije mladih bez invaliditeta te se bave sportom, profesori i treneri susreću se s problemom nedostatka edukacije o inkluzivnom sportu.

Cilj projekta 'Sports training for all' - ST4ALL je stoga edukacija profesora i trenera o organizaciji inkluzivnih sportskih aktivnosti. Smatra se da upravo integracijske sportske aktivnosti mogu biti ključne za inkluziju opće zajednice.

U projektu 'Sports training for all' - ST4ALL sudjeluje osam partnera iz ovih zemalja: Bugarske, Turske, Belgije, Austrije i Hrvatske. Vodeći partner projekta je University of

Plovdiv Paisii Hilendarski iz Bugarske, dok je predstavnik iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Proračun projekta 'Sports training for all' - ST4ALL iznosi 355.643 eura te je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership. Razdoblje prihvatljivosti troškova počelo je 1. siječnja 2018., a završava 30. lipnja 2020. godine.

Klaudija Klanjčić