KULTURNA MANIFESTACIJA Pet dana Zagreba u Sarajevu

Đelo Hadžiselimović je od hrvatskih filmova, uz 'Aleksi', izabrao i 'Uzavreli grad' Veljka Bulajića, 'Za ona dobra stara vremena' Eduarda Galića, 'Sam samcat' Bobe Jelčića, film 'Lada Kamenski' Marka Šantića i Sare Hribar te dječji igrani film 'Anka' Dejana Aćimovića

 

Prikazivanjem igranog filma 'Aleksi' redateljice Barbare Vekarić i izložbom skulptura 'Kristal  total-Art' Ivice Propadala u Sarajevu u ponedjeljak navečer počinje deseta kulturna manifestacija "Pet dana  Zagreba u Sarajevu".

Udruga Ja BiH iz Zagreba i Hrvatsko kulturno društvo Napredak sarajevskoj će publici u četiri sljedeća dana na nekoliko lokacija ponuditi nekoliko najboljih hrvatskih igranih filmova, kazališnih predstava, likovnih izložbi i koncerata.

- Već 10 godina sa skromnim sredstvima, ali s velikim prijateljstvom, trudimo se da Zagreb dođe do Sarajeva i BiH sa što različitijim, multietničkijim i raznolikijim programom. Uvijek smo imali najbolje namjere ponuditi sarajevskoj izbirljivoj publici najbolje što smo mogli u tom trenutku. U biti želimo da ova manifestacija bude malo ležernija priča izvan onih krutih institucionalnih okvira. Doveli smo u Sarajevo mnoge značajne umjetnike podrijetlom iz BiH - rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Ja BiH Ismet Efendić.

Đelo Hadžiselimović je od hrvatskih filmova, uz 'Aleksi', izabrao i "Uzavreli grad' Veljka Bulajića, 'Za ona dobra stara vremena' Eduarda Galića, 'Sam samcat' Bobe Jelčića, film 'Lada Kamenski' Marka Šantića i Sare Hribar te dječji igrani film 'Anka' Dejana Aćimovića.

U okviru manifestacije u srijedu će načelnik sarajevske općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić u glazbenome paviljonu Mejdan upriličiti 'Zagrebački teferič', na kojemu će gosti biti redatelj Bobo Jelčić, Đelo Hadžiselimović i književnik Zlatko Gal, koji će predstaviti svoju knjigu "Splitska djeca".

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić poručio je kako će najveće hrvatsko kulturno društvo uvijek davati materijalnu i svaku drugu potporu manifestaciji koja je u biti kulturni most između Sarajeva i Zagreba.

- Nije lako na ovim prostorima graditi mostove, ovdje se sve ruši. Ali, treba biti uporan. Misija Napretka je stvaranje veza između ljudi i njegovanje tolerancije. Mi smo pokazali kako se u BiH može promovirati identitet, a da to drugima ne smeta - poručio je Topić.

Udruga Ja BiH će do konca godine održati uzvratnu, također tradicionalnu, manifestaciju 'Pet dana Sarajeva u Zagrebu'.

Hina

 

 

Povezane vijesti