TONY AWARDS Ali Stroker je prva glumica s invaliditetom koja je dobila ovu prestižnu kazališnu nagradu

Stroker, koja je paralizirana od prsa naniže, od prometne nesreće kada je imala dvije godine, prethodno je ispisala povijest kao prva glumica na Broadwayu koja koristi invalidska kolica

 

Nagrada Tony Awards ne može zaobići Ali Stroker, koja je u nedjelju ispisala povijest postavši prva glumica u invalidskim kolicima koja je osvojila najveću kazališnu nagradu.

Glumica je kući ponijela Tonyja za svoju izvedbu Ado Annie u najnovijoj verziji mjuzikla ‘Oklahoma!’.

- Ova nagrada je za svako dijete koje ima invaliditet, ograničenje ili izazov, koje je čekalo da vidi sebe na pozornici - rekla je Stroker nakon što je preuzela svog Tonyja.

Igrajući ulogu svog veselog i šaljivog lika, Stroker se vozi oko stolova, benda na pozornici i ostalih članova glumačke ekipe dok pjeva komičnu pjesmu ‘I Cain't Say No’, koju je također izvela uživo tijekom ceremonije.

- Nadam se da će vidjeti da svatko tko je dobar može biti na Broadwayu, i ako se bace na posao sa strašću i dušom i inteligencijom koju ima Ali Stroker - rekao je redatelj predstave Daniel Fish za Los Angeles Times uoči svečanosti, u očekivanju Strokeričinog nastupa.

- Način na koji se krećem u svojim kolicima za mene je jedan je od najuzbudljivijih dijelova ove verzije mjuzikla - nedavno je rekla Stroker za Los Angeles Times.

- Odjednom, bez potrebe da razgovaramo o tome, bavili smo se problemom invaliditeta i seksualnosti. Ljudi su toliko nesigurni kako se nositi s tim temama, a ono što mi se svidjelo je da ne moramo govoriti o tome. Moramo to vidjeti na djelu.

Stroker, koja je paralizirana od prsa naniže, od prometne nesreće kada je imala dvije godine, prethodno je ispisala povijest kao prva glumica na Broadwayu koja koristi invalidska kolica. U ovoj verziji mjuzikla kompozitora Richarda Rodgersa i libretista Oscara Hammersteina iz 1943. godine, Stroker gleda svoju pjesmu kao ‘himnu ne-ispričavanja za ono što jesmo i što želimo, a mislim da svima nama treba malo toga’.

Damir Fatušić

 

 

Povezane vijesti