HVALE VRIJEDAN POTEZ Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli, a osobe s invaliditetom dobile priliku za rad

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje riječka je bolnica na poslovima održavanja zelenih površina zaposlila više osoba s invaliditetom, a još ih namjerava primiti u svoj radni kolektiv

 

KBC Rijeka, na čelu s ravnateljem prof.dr.sc. Davorom Štimcem, osim što uređuje postojeće zelene površine u krugu bolnice, pokrenula je i projekt uređenja Parka Podpinjol. Radi se o prostoru koji je sve do nedavno bio zarastao u neprohodni guštik, a nakon sanitarne sječe 2016. godine oslobođeni prostor je pokazao svoju neobičnu kamenu ljepotu ukrašenu uglavnom autohtonim stablima i grmljem te postojanje staza i niza neobičnih i sasvim posebnih klupa isklesanih u kamenu. Njegovim uređenje pacijenti i njihovi posjetitelji dobivaju oazu za opuštanje, dok cjelokupna lokalna zajednica na raspolaganje novu zelenu površinu.

Studij krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu u Zagrebu spremno se odazvao na poziv KBC-a i tvrtke Takeda Pharmaceuticals da surađuje pri artikuliranju sadržajnog i krajobraznog koncepta ovog prostora, u čemu su poseban doprinos dali studenti.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje riječka je bolnica u međuvremenu na poslovima održavanja zelenih površina zaposlila više osoba s invaliditetom, a još ih namjerava primiti u svoj radni kolektiv.

Prepoznavši dobru praksu KBC-a na uređenju zelenih površina u okruženju bolnice te zapošljavanje osoba s invaliditetom na njihovom održavanju, društvo Rijeka 2020, došla je na ideju uređenja terapijskog parka u krugu bolnice. U sklopu programskog pravca 'Zeleni val' u Rijeku uz pomoć američke ambasade dovodi eminentnog krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma, u Hrvatskoj poznatog po uređenju terapijskog parka u sklopu Psihijatrijske bolnice Rab.

Osim Winterbottoma, na uređenju terapijskog parka Rijeka 2020 želi angažirati kako profesionalce, odnosno riječka komunalna društva kao što je KD Čistoća, ali i sve druge tvrtke koje smatraju ovaj projekt vrijednim pažnje, sve do samih građana, koji su spremni svojim volonterskim radom podržati uređenje zelene površine u sklopu bolnice. Kako bi cijeli projekt bio održiv, i o ovom će se parku brinuti zaposlenici bolnice.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti