INTERVJU, LETU ŠTUKE Imamo nekoliko prijatelja s određenim invaliditetima koji se često šale na tu temu

U sklopu manifestacije 'Ljeto u MSU'  sarajevske Letu štuke ove će subote održati koncert na krovu Muzeja suvremene umjetnosti.   Tim povodom porazgovarali smo s njihovim frontmanom benda Dinom Šaranom koji za subotu najavljuje dobru noć, govori o novom albumu 'Topla voda', ali i o još nekim zanimljivostima.

 

Od objave novog albuma ‘Topla voda’ prošlo je pola godine. Kako si zadovoljan reakcijom publike na nove pjesme?

- Po komentarima i na koncertima vidim da su reakcije publike velikom većinom dobre. To mi mora biti zadovoljstvo. U ostalom sve to radim u svoje i njihovo zdravlje.

 Što pripremate za koncert na krovu Muzeja suvremene umjetnosti, hoće li biti nekih gostiju?

- Pripremamo kombinaciju novih i starih pjesama. Bez gostiju ovaj put. Čujem da je ambijent sjajan. Bit će to dobra noć.

 Dosta dugo ste pripremali novi album, kako si u konačnici zadovoljan?

- Pauza koju smo imali nije posljedica rada na albumu. Razlozi su posve druge prirode, ali ne bih sad o tome. Sve je nastalo u zadnjih godinu, dvije. Zadovoljan sam jer je to povratnički album pun iznenađenja i može se reći eklektičan. Ima tu par zaista dobro napisanih i produciranih pjesama.

 Koliko si zadovoljan medijskom promocijom novog albuma? Mislim na puštanje pjesama na radiju, ipak se situacija s radio postajama drastično promijenila iz vremena vašeg prvog albuma... 

- Ne znam ništa o tim formatiranim medijima ali mi sve to izgleda neprirodno. Forsiranje starih pop hitova i nove muzike koja se ‘nikome ne zamjera’.  Besmisleno je. Tim prije što postoje društvene mreže i na njima sve što neki mediji programatski ignoriraju. Meni je rečeno da nas sve manje puštaju jer nismo hrvatski bend. Da je to glavni razlog. To mi izgleda nevjerojatno obzirom da imam hrvatskog izdavača i da sam na hrvatskoj sceni još od 97. godine. S druge strane, na BH radio stanicama svakodnevno možete čuti mnoge hrvatske i regionalne autore. Što je iza svega zaista ne znam…

 

 Što ti je od regionalne novije glazbe zapelo za uho u zadnje vrijeme? Letu štuke relativno su često mijenjali postavu benda. Koliko sama promjena utječe na stvaralaštvo i zvuk benda?

- Jonatan je sjajan band. Vojko V je car. Senidah neki trpaju u trash, ali meni je interesantna. Porto Morto su također odlični. U mom Sarajevu stoluju Helem nejse. Sve se mijenja i to je dobro. Promjene dolaze prirodno. Naš klavijaturist Bojan Ahac je uspješno zamjenio Đanija Pervana na mjestu producenta i to je najvažnija promjena što se tiče zvuka benda.

 In Portal je središnji medij za osobe s invaliditetom. Imaš li kakvih zanimljivih iskustava s osobama s invaliditetom? Kako gledaš na njihov društveni položaj u tvom gradu?

- Imam nekoliko prijatelja s određenim invaliditetima i primijetio sam da se često šale na tu temu. Gotovo i ne primjećujem njihov problem, jer oni sami u startu razbiju bilo kakav osjećaj nelagode. Ako se i žale na nakaradni sistem koji se ne snalazi u vezi njih, opet to rade kroz zajebanciju. I žale se puno manje nego mi takozvani normalni. Ovom ih prilikom sve pozdravljam.    

Razgovarao: Marko Baković

 

Povezane vijesti