MUZEJSKI SADRŽAJ PRISTUPAČAN SVIMA Projekt 'Come-In' omogućio pristup osobama s invaliditetom

Ovakve inicijative vode ka društvu jednakih mogućnosti. Projekt COME-IN! primjer je dobre prakse i od srca se nadam kako će i drugi slijediti ovaj primjer, rekao je Marin Giljanović, predstavnik Društva osoba s tjelesnim invaliditetom

 

Arheološki muzej Istre aktivan je partner u Europskom projektu financiranom sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda Interreg CENTRAL EUROPE naziva COME-IN!, Cooperating for Open access to Museums – towards a widEr INclusion. Projekt je službeno započeo u srpnju 2016. godine, a ukupna mu je vrijednost nešto više od 2.700.000 eura, od čega Arheološki muzej Istre dobiva 166.800 eura uz sufinanciranje od 15 posto.

Svrha COME-IN! projekta je otvaranje muzejskih i galerijskih izložbi osobama s raznim vrstama invaliditeta. Arheološki muzej Istre Projektom COME-IN! dobio je mogućnost da sredstvima projekta financira dio infrastrukture potrebne da bi prostori poput Amfiteatra i galerije C8 postali pristupačni osobama sa smanjenom mobilnošću, omogućena je nabava tehnologije koja može olakšati prezentaciju zbirki, djelovalo se na osviještenost djelatnika u polju pristupačnosti osobama s invaliditetom te je educirano muzejsko osoblje kako bi moglo kvalitetno komunicirati s osobama s invaliditetom.

Termin pristupačnost, u sklopu ovoga projekta, ne odnosi se samo na fizičku pristupačnost već na pristupačnost sadržaja koje muzeji nude. Tema izložbe, zajedno sa izloženim predmetima, mora biti lako razumljiva, zanimljiva i mora donijeti u život posjetitelja nove spoznaje. Samo ako posjetitelj kroz izložbu osjeti zainteresiranost i ispunjenost te se u prostorima osjeća ugodno i prihvaćeno izložba se može smatrati pristupačnom.

Na prezentaciji rezultata i budućnosti projekta u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca prošlog četvrtka prisustvovali su i predstavnici Udruga koji su govorili o važnosti muzejske pristupačnosti.

Tako je Zlatko Kuftić iz Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije rekao nekoliko riječi o važnosti pristupačnosti slijepim osobama:

Ovaj projekt iznimno je kvalitetan jer razmišlja o slijepim osobama i pomaže im da se osjećaju manje slijepim. Dostupno nam je puno toga što prije nije bilo, a naglašavam tri stvari koje su slijepim osobama bitne kako bi doživjele projekt. Prvo je da postoje taktilne vodilje od skulpture do skulpture, zatim nama važno Brailleovo pismo te treće, možda i najvažnije, da skulpturu možemo opipati i tako je doživjeti svojim rukama.

O važnosti inkluzije govorio je Ozren Catela iz Centra za inkluziju i podršku zajednici. Naglasio je kako postotak osoba s invaliditetom u općoj populaciji iznosi preko 10 posto te je od iznimne važnosti da se uključe u događaje jer svaka osoba ima pravo na pristupačnost. - Osobe s invaliditetom trebaju koristiti resurse zajednice. Nama ne trebaju posebne stvari. One koje postoje u zajednici trebaju biti dostupne i nama - objasnio je Catela u ime osoba s intelektualnim teškoćama.

Predstavnik Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Marin Giljanović prisutne je dirnuo objašnjenjem koliko je važna fizička pristupačnost:

Moja invalidska kolica moje su noge i njima se trudim doći svuda, potpuno samostalno i bez pomoći druge osobe. I tada dođem do jedne stepenice koja meni predstavlja Mount Everest. Tada mi često znaju reći – ja ću te prenijeti. No ja ne želim da me itko nosi. Ako do svog cilja ne mogu doći onda kada ja to želim, smatram to narušavanjem dostojanstva.
Iz perspektive osoba smanjene pokretljivosti pohvalio je ovaj projekt koji je dodana vrijednost u životu jedne zajednice:
- Ovakve inicijative vode ka društvu jednakih mogućnosti. Projekt COME-IN! primjer je dobre prakse i od srca se nadam kako će i drugi slijediti ovaj primjer.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti