TIM MLADIH Interaktivna slikovnica 'Pia Mia u parku' uči i zabavlja djecu i roditelje

Naša slikovnica je rađena u suradnji s pedagozima i psiholozima, pa roditeljima daje potpune informacije o razvoju djeteta, pojasnio je logoped Mario Dilberović

 

Tim mladih logopeda osmislio je interaktivnu slikovnicu 'Pia Mia u parku', u suradnji s psiholozima i pedagozima. Kroz dvije godine autori planiraju imati set slikovnica čiji će sadržaj biti prilagođen dobi – objavljeno je na 24sata.hr.

- Subotnje je jutro, djevojčica Pia Mia ustaje iz kreveta, tužna je jer vani pada kiša. Misli da neće moći s mamom u park. Na kraju ipak izlaze, gdje su svi prijatelji, puno zabave i igre. Ova slikovnica je samo na prvi pogled obična. Ima tvrde korice, priču sa sretnim završetkom, lijepe crteže. Ona je, međutim, više od toga. Unutar nje su ikone za besplatnu aplikaciju preko koje djeca ulaze u edukativne online igrice, a roditelji dobivaju informacije o tome kako poticati razvoj djeteta – pojašnjeno je.

Mario Dilberović (26), logoped iz Velike Gorice, koji je slikovnicu osmislio i napravio u suradnji s kolegicama Ozanom Čipčić, Lucijom Kuvačić i Danijelom Matulić, predstavio je jihov hvale vrijedan uradak.

- Mi smo četveročlani tim mladih logopeda i slikovnica je naš start-up projekt koji je tek izašao. U svom radu došli smo do zaključka da roditelji često ne znaju kako poticati dijete u razvoju pa čine ili premalo ili od djece traže previše. Na primjer, djecu od tri godine uče slovima, što je prerano. Slikovnica, odnosno aplikacija uz koju je vezana, roditelje uči kad je vrijeme za što, kao i to što s djecom mogu raditi da potaknu njihov motorički, kognitivni i socio-emocionalni razvoj.

Prva slikovnica 'Pia Mia u parku' namijenjena je djeci od tri do pet godina.

- Naša slikovnica je rađena u suradnji s pedagozima i psiholozima, pa roditeljima daje potpune informacije o razvoju djeteta – pojasnio je Mario.

Istaknuto je da roditelji putem slikovnice tako mogu pronaći informacije o strahu kod djeteta i savjete kako mu pomoći da ga se riješi. Ujedno, savjetuje ih se i kako poticati razvoj motorike.

- Online igrica je za dijete vrsta nagrade za čitanje slikovnice. Kroz svaku od tih igara usput razvija vještine - kaže Mario.

Dilberović slikovnicu koristi i u svom logopedskom radu, a pokazala se vrlo korisnom i kod djece koja imaju disleksiju ili disgrafiju.

Klaudija Klanjčić