IVA KOLEGA Objavljen drugi roman 'Sjeme tame', kao psihološki triler o nasilju u obitelji

Mladoj je Zadranki njezin drugi roman priskrbio tituluregionalne kraljice psihološkog trilera

 

Mlada hrvatska književnica Iva Kolega iz Zadra, nakon što se čitateljima predstavila 2015. romanom 'Ljubavna glad', ovog je svibnja, u izdanju zagrebačkog Fokusa, objavila svoj drugi roman 'Sjeme tame', koji joj je već priskrbio titulu regionalne kraljice psihološkog trilera.

Najprije ga je objavila u Srbiji pod naslovom 'Seme tame', i to za beogradsku Lagunu, tamošnjeg najjačeg izdavača, što je urodilo pojačanim zanimanjem na Beogradskom sajmu knjiga.

Osim tog dobrog marketinškog poteza, čitatelje svakako privlači naslovnica knjige, gdje kao pozivnica stoji odrednica 'šokantni psihološki triler inspiriran stvarnim događajem', gdje se misli upravo na brutalno nasilje u obitelji.

Knjiga nudi sasvim dobro ispričanu mučnu priču o jednoj obitelji koja je daleko od sklada koji naizgled nudi.

- Da bi čitatelju predstavila mrak i tugu te obitelji, Kolega je odabrala čvrsti kompozicijski okvir u kojem radnju pratimo kroz pet dana jednog tjedna s kraja studenoga, a svaki dio pripovijeda nam jedan od članova obitelji da bi nakon tih pet dana uslijedio, šest mjeseci kasnije, epilog rađen po sustavu 'što je bilo poslije' – objavio je novilist.hr.

Na istom portalu pojašnjena je 'šokantna istina':

- Obitelj koja živi u gradiću nadomak velikog grada čine otac Aleksandar iliti Saša, majka Iris, kćeri Diana i Julija te sin Luka. Saša je uspješan zaposlenik vrlo uspješne trgovačke firme, Iris je domaćica koja je život posvetila odgoju djece od koje najstarija kći Diana još od kraja srednje škole živi u Hamburgu s Enesom i malom Mihaelom koju je rodila pri kraju školovanja, Julija je srednjoškolka, a desetogodišnji Luka majčin je ljubimac. Izvana skladna slika o dobrostojećoj obitelji polako se pred čitateljem urušava kroz zbivanja opisana tijekom tog tjedna, pri čemu detonator radnje predstavlja činjenica da Iris, nakon što na suprugovom laptopu otkrije scenu vrlo brutalnog seksa, bolje reći divljačkog silovanja i premlaćivanja, posumnja kako je možda baš njen suprug silovatelj o kojem se posljednjih dana piše.

Nadalje, istaknuto je da će istina, a što će se otkriti na kraju, biti još i gora od te jezovite pretpostavke, a kroz priču pred nas će polako izranjati obrisi potpunog obiteljskog nesklada te karaktera spomenutih likova: - Tako će postati jasno kako je Saša klasični macho agresivac za kojeg je 'svaka žena kurva' i koji, kako to uočava i Iris, svoj najbolji dio daje javnosti, a onaj najgori čuva – za obitelj. Iris, koja je zbog velike ljubavi, prekinula studij i život posvetila obitelji, svjesna je da je ekonomski potpuno ovisna o njemu pa trpi i ono što normalan čovjek ne bi i zatvara oči kad bi morala ne govoriti, već urlati. Diana i Julija žrtve su tih odnosa, a Luka bi tek trebao postati žrtva.

- Ispričan s pet različitih stajališta, koja na svaki događaj svjetlo bacaju iz ugla osobe koja ga priča, roman 'Sjeme tame' sasvim je solidan pokušaj skretanja pažnje na obiteljsko nasilje, što pak znači da se iz zamišljenih okvira psihološkog trilera povremeno seli i na područja obiteljskog, odnosno društveno-kritičkog romana u kojem naglasak i nije toliko na hvatanju i otkrivanju zločinca, koliko na opisu i analizi urušavanja obiteljskih i ljudskih vrijednosti do čega dolazi zbog, s jedne strane, nasilja dominantnog muškarca te s druge strane zbog nepravovremene reakcije nesigurne i uplašene žene koja zbog ekonomske ovisnosti pristaje biti žrtva u gotovo pa potpuno nesretnom braku – objavio je novilist.hr.

Iva Kolega rođena je 1978. godine u Zadru, a u Rijeci je završila Ekonomski fakultet. Povremeno objavljuje tekstove na portalima, kao što su BlogBuster/24sata, InMagazin. Živi i radi u Zadru.

Klaudija Klanjčić