INICIJATIVA ZA PRISTUPAČNI SPLIT Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH povodom smrti mladića s invaliditetom

U redakciju In Portala stiglo je otvoreno pismo Inicijative za pristupačni Split upućeno premijeru Andreju Plenkoviću povodom tragične i nerazjašnjene smrti mladića s invaliditetom, Kristiana Vukasovića, u KBC-u Split. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti

 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, obraćamo Vam se u ime Inicijative za pristupačni Split (Inicijative koja okuplja osobe s invaliditetom, članove njihovih obitelji i prijatelje) kao zainteresirane strane, a u svezi rasvjetljivanja svih okolnosti koji su dovele do iznenadne smrti osamnaestogodišnjega Kristiana Vukasovića.

Iščitavajući u medijima kontradiktorna izvješća javnih tijela, vidljivo je samo da je smrt mladića  nastupila 24. kolovoza 2019. godine pod čudnim i nerazjašnjenim okolnostima uslijed vrlo vjerojatnih brojnih propusta koji se nisu smjeli dogoditi!

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, molimo Vas da svojim autoritetom i položajem omogućite da se unutar svih institucija koje su sudjelovale u ovom tragičnom događaju provede nezavisni nadzor kako bi se utvrdile slabosti PROCEDURA koje se provode u ovakvim slučajevima,  kao i možebitni propusti pojedinaca i institucija.

Cijeli događaj posebno je osjetljiv s obzirom da je nesretno preminuli mladić bio osoba s intelektualnim poteškoćama i drugim zdravstvenim smetnjama, stoga je potrebno argumentirano i  nezavisno utvrditi postupanje pravosudnih tijela, zatvorskoga sustava, policije, nadležnog centra za socijalnu skrb, kao i liječničke struke koja je sudjelovala u cijelom procesu.

Isto tako, potrebno je izvršiti reviziju svih ODLUKA prethodno navedenih institucija, kako bi se pokazalo da li su donesene sukladno važećim zakonima i pravilima pojedine struke, kao i u kojoj mjeri su (ne)zakonite ili (ne)ispravne odluke doprinijele ovakvom tragičnom ishodu.

In Portal

 

Povezane vijesti