RIJEKA Međunarodna konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama donosi bogati program panela i predavanja

Konferencija će ponuditi rasprave o mnogim zanimljivim pitanjima, uz ostalo i kakav utjecaj glumačke uloge u serijama i filmovima imaju na generacije koji uz njih odrastaju

 

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, od 12. do 14. rujna u prostoru RiHub-a (Grohovčeva 1), organiziraju međunarodnu konferenciju o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama na kojoj će sudjelovati 30-ak domaćih i stranih predstavnika kreativnih industrija te djelatnika u kulturi, znanosti, umjetnosti, medijima. Na konferenciji će biti predstavljeno i pionirsko istraživanje o različitosti u ovim područjima, prvo takve vrste provedeno u Hrvatskoj

Tema konferencije, različitost u kulturi i kreativnim industrijama, ponudit će razumijevanje različitosti kao važnog preduvjeta kvalitete rada unutar kulture i kreativnih industrija. Istovremeno, različitost će biti predstavljena i kao preduvjet kvalitetne ponude koju pred publiku postavljaju kultura i kreativne industrije.

Konferencija će ponuditi rasprave o mnogim zanimljivim pitanjima;  Kakav utjecaj glumačke uloge u serijama i filmovima imaju na generacije koji uz njih odrastaju? Što se događa kada, nakon više od pola stoljeća literarne i filmske povijesti, novi agent 007 više nije bijeli muškarac, nego crna žena? U kojem odnosu je kulturni i kreativni sadržaj sa spolom ili dobi radnika ili radnica u kulturi? U panelima, raspravama i predavanjima sudjelovat će niz domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja kulturnih i kreativnih industrija koji će publici kroz predavanja, panele i prikaze vlastitih radova ponuditi svoja razumijevanja različitosti - u teoriji, filmu, starim i novim medijima, umjetnosti, glazbi, video igrama..

Prvi panel na konferenciji 'Različitost kao preduvjet razvoja glazbene industrije' na kojem sudjeluju Ilija Milošević iz Universal Music Group, Antonela Marušić, spisateljica i novinarka, te Karlo Stojčević iz 24 sata, bavit će se položajem žena u glazbenoj industriji i kritici, novim i neočekivanim identitetima koji zadobivaju globalnu popularnost, odnosima centra i periferije u glazbi te, promijenjenim odnosima alternative i mainstreama.

Istoga dana, u četvrtak 12. rujna, na panelu 'Gradovi jednakosti' o temi različitosti i jednakosti u kontekstu razvoja gradova te odnosa javnog i privatnog sektora govorit će Vojko Obersnel, Gradonačelnik Grada Rijeke, Ivana Popović iz Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija i Mirjana Matešić iz Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, a moderirat će ga Nela Simić, koordinatorica za odnose s javnošću TD Rijeka 2020 d.o.o.

U petak, drugog dana konferencije održat će se dva panela;  o medijima, njihovoj društvenoj funkciji i borbi za opstanak u digitalnom okruženju na kojem sudjeluju Alissa Quart iz američke organizacije Economic Hardship Reporting Project i Danica Ilić iz britanske organizacije Ethical Journalism Network te panel o industriji video igara kao novog područja društvenog angažmana na kojem sudjeluju kustos i teoretičar Srđan Laterza, Vedran Vivoda iz Udruge proizvođača igara PGŽ-a i istraživač David Rajlić.

U sklopu konferencije, u Rijeci gostuje i autorski projekt Srđana Sandića, teatrološka tribina: Čitanje kazališta iz Zagrebačkog kazališta mladih koji zadnje dvije godine problematizira aktualne teatrološke i šire društvene teme.

U subotu nas na konferenciji očekuje vodeći teoretičar digitalne kulture i novih medija, Lev Manovich, koji će predstaviti svoj novi projekt Elsewhere, koji istražuje promjene u različitosti u područjima kulture koristeći podatke na Internetu, odnosno milijune korisničkih zapisa od 2007-2019, s ciljem uspostave novih metoda proučavanja kulturnih i kreativnih industrija.

Prvoga dana konferencije planiran je posjet otvorenju izložbe D'Annunzijeva mučenica koja se u 19 sati otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba u sklopu pretprograma izložbe Granice – između reda i kaosa koja obilježava stogodišnjicu D'Annunzijeve okupacije Rijeke kroz personifikaciju grada kao žene, upućujući na mnogobrojne d'Annunzijeve ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke.

Konferencija je sastavni dio projekta Diversity mixer koji je financiran europskim sredstvima kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020), a zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom. 

Nela Simić

 

Povezane vijesti