HISTORY FILM FESTIVAL Film ‘Love is Potatoes’ prilagođen osobama s oštećenjima sluha i vida

U sklopu History Film Festivala - međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma, s provođenjem je počeo program ‘Inkluzivno kino’

 

Treće izdanje History Film Festivala održavat će se od 10. do 14. rujna u Rijeci (HKD na Sušaku, Galerija Kortil i Circolo), Matuljima, Crikvenici i Novom Vinodolskom. U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, organizatori su prilagodili film ‘Love is Potatoes’ (Ljubav su krumpiri) nizozemske redateljice Alione van der Horst kako bi osobe s oštećenjima sluha i/ili vida mogle uživati u filmu zajedno sa svim ostalim gledateljima i otići u kino sa svojom obitelji i prijateljima.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 12.748 osoba s oštećenjem sluha, 17.428 osoba s oštećenjem vida te 1.398 gluhoslijepih osoba. Udruga slijepih Primorsko-goranske županije broji 512 članova, a Udruga gluhih i nagluhih PGŽ 250 članova, no taj se broj mijenja ovisno o umrlima i novopridošlim članovima. Uz to, čak 50 posto osoba starijih od 60 godina susreće se s gubitkom sluha i/ili vida.

Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja, lišeni prava na informaciju i kulturu. Iako je najčešći razlog koji se spominje nedostatak financijskih sredstava, zapravo najveću kočnicu u tom procesu predstavlja nedostatak svijesti o tome da svi, bez razlike, imaju jednaka prava na informiranje i na kulturu.

- Prilagođavanjem filmskog programa za osobe oštećena sluha i vida cilj nam je učiniti film dostupnim osobama s tom vrstom invaliditeta. Jedan od ciljeva ovog programa jest uključivanje osoba s oštećenjima vida i/ili sluha, osobito mladih, u aktivnosti Udruge slijepih PGŽ i Udruge gluhih i nagluhih PGŽ, ali i život lokalne zajednice. Očekujemo da će ovaj program doprinijeti povećanju broja i kvalitete kulturnog sadržaja (osobito filmskog) prilagođenog za osobe oštećena vida i sluha te potaknuti interes za filmsku umjetnost i kulturu općenito kod slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba, a svojim primjerom ohrabriti druge organizacije u kulturi na pokretanje sličnih inicijativa - kaže producentica Tiha Modrić.

- Prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter. Naime, u današnjem svijetu film je postao neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značaja. Cilj kojega bismo željeli ostvariti ovim programom jest promicanje filmskog stvaralaštva i jednakih mogućnosti.

Program ‘Inkluzivno kino’ u sklopu History Film Festivala ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, poslovnog kluba PartneRi i Primorsko-goranske županije.

- Stoga Vas s ponosom pozivamo u subotu, 14. rujna u 19:30 u HKD na Sušaku (Strossmayerova 1, Rijeka) na prikazivanje dokumentarnog filma ‘Ljubav su krumpiri’ prilagođenog za osobe s oštećenjima vida i/ili sluha. Veselimo se Vašem dolasku!

In Portal