UDRUGA VIDEATUR Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu

Opći cilj projekta je osigurati podršku gluhim i nagluhim osobama u prevladavanju komunikacijskih barijera te povećanje stupnja njihove inkluzije u društvo uz asistenciju tumača znakovnog jezika

 

Udruga (na)gluhih osoba Videatur započela je s provedbom projekta pod nazivom 'Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu-vol.2'. 

Projekt je nastavak istoimenog projekta koji je Udruga Videatur provodila unatrag dvije godine, a koji se pokazao izuzetno uspješnim i korisnim.

Projekt se provodi na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, a ciljna skupina su osobe s invaliditetom, odnosno osobe oštećena sluha starije od 18 godina, a koje žive na tom području.

Projekt financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a podržan je kroz natječaj Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom-faza II. Ukupna vrijednost projekta iznosi  908.327,79 kuna, a iznos EU financiranja je stopostotan.

Provedba projekta započela je u travnju 2019. godine i traje do kolovoza 2021.godine.

Opći cilj projekta je osigurati podršku gluhim i nagluhim osobama u prevladavanju komunikacijskih barijera te povećanje stupnja njihove inkluzije u društvo uz asistenciju tumača znakovnog jezika, dok se kao specifični cilj navodi povećanje  kvalitete života 35 osoba s oštećenim sluhom s područja gore navedenih županija, a  kroz dostupnost usluge tumača znakovnog jezika u svim životnim situacijama.

Projektom je predviđeno zapošljavanje dva tumača znakovnog jezika koje će kroz edukacije biti osposobljeni za pružanje usluge tumačenja i prevođenja.

Zbog nedostatka komunikacijskog posrednika gluhe osobe često su prepuštene same sebi ili jedni drugima i na taj način ostaju nedovoljno informirane i u nemogućnosti da ostvare svoj puni potencijal.

Korištenjem usluga prevoditelja olakšat će se mogućnost integracije gluhih i nagluhih osoba   u društvenu zajednicu i redovne škole, a rezultat toga će biti rasterećenje instutucija socijalne skrbi, te povećanje socijalnog kapitala zajednice kroz povećanje funkcionalnosti osoba oštećena sluha.

Udruga Videatur svoje će članove informirati o svim pravima koja im pripadaju i pomoći im u njihovu ostvarenju. Isto tako, pomoći će im u ostvarivanju što kvalitenijeg življenja i što lakšeg uključivanja u širu društvenu zajednicu,  kao i  osvješćivanje  zajednice o položaju gluhih osoba u društvu i načinu ostvarivanja uspješne međusobne komunikacije.

Ovaj projekt je tailor-made projekt koji je dizajniran prema specifičnim potrebama članstva udruge i to na temelju iskustva stečenog iz prve faze poziva. Upravo zbog toga vjerujemo kako će nastavak prije svega ojačati samopouzdanje gluhih osoba koje su zakoračile iz svoje čahure u svijet čujućih zahvaljujući uvijek dostupnim komunikacijskim posrednicima koji ih već poznaju.

Klaudija Klanjčić