ZAGREB I SPLIT U tijeku je sedmi Festival svjetske književnosti

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će čitav niz autora

 

U tijeku je sedmi Festival svjetske književnosti, koji se održava od 8. do 14. rujna 2019. u Zagrebu, a festivalski programi odvijat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu, Studiju Moderne galerije 'Josip Račić', Kulturno informativnom centru, Galeriji Šira i Atelijeru Meštrović. U Splitu se održava u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Kako je najavljeno, ovogodišnji Festival svjetske književnosti kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

Ove godine najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Festival svjetske književnosti u 2019. u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će čitav niz autora.

U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a obilježit će se 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promociju poezije Lyrikline. Dvije pjesničke večeri održat će se u prelijepom prostoru Atelijera Meštrović u Mletačkoj ulici.

Festival svjetske književnosti ove je godine ponovno u suradnji s najdugovječnijim slovenskim književnim Festivalom Vilenica i irskim Međunarodnim književnim festivalom Cúirt iz Galwaya, europske prijestolnice kulture 2020., uspješno aplicirao i dobio potporu u okviru dvogodišnjeg projekta suradnje koji podupire EACEA pod nazivom Read Me I am Yours, te će se dio programa odvijati u okviru tog projekta.

Festival dovodi više od stotinu inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Kao i svake godine imaju Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija, na kojima gostuju Julijana Adamović, Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović. - - Program smo proširili i na matineju za učenike koji imaju nastavu na stranom jeziku, pa će ove godine u XVII. gimnaziji gostovati francuska autorica Maylis de Kerangal. Za učenike srednjih škola u suradnji s 24sata i tjednikom Express, našim medijskim pokroviteljem, organiziramo i novinarske radionice – objavljeno je prilikom predstavljanja Festivala.

Ove godine prikazat će se tri filma inspirirana književnošću. Riječ je o dva poljska igrana filma Nezasićenost - rež. Wiktor Grodecki, Oproštaj od jeseni - rež. Mariusz Trelińśki te francuskom filmu Corniche Kennedy - rež. Dominique Cabrera.

Posebno iznenađenje jest scensko uprizorenje slavnog predavanja Miroslava Krleže u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Pokrovitelji i sponzori su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Program Kreativna Europa Europske komisije, Gradska skupština grada Zagreba, Hrvatska elektroprivreda, Acciona energija, Altus informacijske tehnologije, Hrvatska pošta, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Austrijski kulturni forum Zagreb, Goethe-Institut Kroatien, Francuski institut u Hrvatskoj, AC/E, Traduki,Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Culture Ireland, Institut Perevoda.

Partneri su Međunarodni književni festival Vilenica, Međunarodni književni festival Cúirt, Hrvatski glazbeni zavod, Akademija likovnih umjetnosti, Moderna galerija, Galerija Šira, Hrvatski P.E.N. Centar, Kulturno informativni centar, Atelijer Meštrović, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Muzej suvremene umjetnosti, Hotel Palace, Apetit Restaurant & Bar, Restoran Vinodol, EUROteh KONGRES, Livada produkcija, Fakat, Entrio i Ars kopija.

Sve programe vodit će istaknutiji hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Festivalu je 5. rujna prethodilo otvaranje izložbe crteža i slika u studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu, Margaretska 3, koja će trajati do 15. rujna.

Klaudija Klanjčić