KINOTEKA Rujan u znaku holivudske dive Ave Gardner

Opus američke filmske dive Ave Gardner prikazat će se u kinu Kinoteka od 17. do 28. rujna, a uključivat će ukupno devet filmova u kojima je ostvarila neke od svojih najznačajnijih uloga

 

Ava Gardner ostaje zapamćena u povijesti kao jedna od najljepših glumica na svijetu i jedna od najvećih ženskih legendi američke kinematografije.

Status filmske zvijezde stekla je zahvaljujući ulogama u filmovima 'Bosonoga kontesa', 'Noć iguane' i 'Mogambo', te filmovima nastalim prema književnim predlošcima Ernesta Hemingwaya: 'Snjegovi Kilimandžara' i 'Sunce se ponovno rađa'. Bila je jedna od najfatalnijih žena zlatnog doba Hollywooda, a velike ljubavi su joj bili Mickey Rooney, jazz glazbenik Artie Shaw te slavni pjevač i glumac Frank Sinatra.

Ciklus Ave Gardner u utorak 17. rujna otvario je krimi-drama 'Mito' (The Bribe, 1949.), u režiji Roberta Z. Leonarda i Vincentea Minnellija. Federalni agent Rigby (Robert Taylor) odlazi u Srednju Ameriku kako bi pronašao ukradene avionske motore, te se tamo zaljubljuje u  zavodljivu barsku pjevačicu (Ava Gardner), fatalnu ženu glavnog sumnjivca.

Opus uključuje i niz zabavnih romantičnih komedija u kojima je Gardner ostvarila važne uloge: 'Propagandisti' (The Hucksters, 1947.) priča je o ratnom veteranu (Clark Gable) koji se pokušava nametnuti u svijetu oglašavanja, a niz poslovnih zavrzlama vodi ga u ljubavni trokut s ratnom udovicom (Miranda Kerr) i mladom pjevačicom (Ava Gardner). Oko ljubavnog trokuta sve se vrti i u romantičnoj drami 'Istočna strana - zapadna strana' (East Side, West Side, 1949.) – tašti biznismen (James Mason) spetlja se s bivšom djevojkom (Ava Gardner) i tako ugrozi sretan brak s bogatom nasljednicom (Barbara Stanwyck).

U 'Kolibici' (The Little Hut, 1957.) lady Susan Ashlow (Ava Gardner) nakon brodoloma završava na pustom otoku sa suprugom i ljubavnikom (David Niven i Stewart Granger), a divu u ljubavnom trolistu s Clarkom Gableom i Grace Kelly gledamo u romantičnoj afričkoj avanturi 'Mogambo' Johna Forda, jedinom filmu za koji je Gardner bila nominirana za Oscara.

U drami 'Veliki grešnik' (The Great Sinner, 1949.), nastaloj prema romanu Kockar F. M. Dostojevskog, Ava Gardner pojavljuje se u ulozi fatalne žene zbog koje će mladi pisac (Gregory Peck) završiti u paklu ovisnosti o kocki, a u povijesnoj drami 'Spojište Bhowani' (Bhowani Junction, 1956.) Georgea Cukora tumači ulogu ženu englesko-indijskog porijekla koja traga za identitetom usred kaosa povlačenja Britanaca iz Indije.

Ciklus Ave Gardner krajem rujna zaključuju hladnoratovska drama s elementima trilera 'Sedam dana u svibnju' (Seven Days in May, 1964.) Johna Frankenheimera s Burtom Lancasterom i Kirkom Douglasom i psihološka drama 'Noć iguane' (The Night of the Iguana, 1964.) Johna Hustona, zanimljiv i napet film nastao prema kratkoj priči Tennesseeja Williamsa.

Svi filmovi iz opusa Ave Gardner prikazuju se od 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr/www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Božica Ravlić