Počeo 24. Split film festival

Dugometražnim filmom ‘Treća žena’ vijetnamske redateljice Ash Mayfair u srijedu navečer je u Splitu započeo 24. Split film festival

 

Redateljica Mayfair u filmu prikazuje svakodnevicu četrnaestogodišnjakinje koja je postala treća žena bogatog zemljoposjednika. Priča je bazirana na istinitim događajima i govori o spolnoj nejednakosti i opresiji partijarhata devetnaestog stoljeća.

Prethodno je na istom mjestu u programu Forum / Frame extended prikazan dugometražni film ‘Gaza’, detaljan filmski portret naroda koji pokušava voditi smislen život usred ruševina dugogodišnjeg sukoba.

Tijekom sedam dana trajanja festivala posjetitelji će u konkurenciji dugometražnog filma moći vidjeti filipinski film ‘Alfa-pravo na ubijanje’, kineski ‘Zima nakon zime’, film ‘Crveni falus’ u koprodukciji Njemačke, Butana i Nepala, američko-kineski ‘Present. Perfect’, belgijsko-nizozemski ‘Ostali’, nizozemski ‘Heroj ovaca’ i švedsko-danski ‘X&Y’.

U konkurenciji kratkometražnog filma na programu je tridesetak stranih i osam domaćih filmova.

Od hrvatskih filmova prikazat će se ‘Zagrebački ekvinocij’ Svebora Mihaela Jelića i film Damira Radića ‘Posljednji dani ljeta’, potom jedanaest filmova u kategoriji Forum, osam u programu VR / New Media, među kojima je i jedan domaći artist, te posebni program u kojem će biti prikazana retrospektiva kratkih filmova Roberta Arnolda, kao i retrospektiva filmova Mikhaila Maksimova.

Predviđena su i tri predavanja koja će na temu ‘Izaći vani, ostati kući: Kako kina mogu opstati u navali streaminga’ održati Britanka Helen de Vitt, potom će o ‘Ustrajnosti pogleda: Odnosu nepokretne i pokretne slike’ govoriti Robert Arnold, dok će Darko Stipaničev predavati na temu ‘Umjetne inteligencije jučer i danas’.

Split film festival će se osim u Kinu Karaman do 25. rujna održavati i u Kinoteci Zlatna vrata.

Hina