KORACI Autobiografski roman tuzlanskog repera Adnana Hamidovića Frenkieja

Frenkiev autobiografski roman Koraci mogao bi bez problema zainteresirati i one koji ne prate njegov rad ili hiphop

 

Adnan Hamidović Frenkie, tuzlanski reper i jedno od najvećih imena regionalne hiphop scene, nedavno je u suradnji s književnikom Borisom Lalićem objavio svoj autobiografski roman 'Koraci'.   Kroz knjigu pratimo Frenkiev život od djetinjstva u Bjeljini, izbjeglištva u Njemačkoj, povratka u Bosnu, početka razvijanja hiphop scene pa sve do njegovog prvog albuma 'Odličan CD' koji je objavljen 2005. godine.   

Roman je pisan vrlo dinamičnim i zanimljivim stilom koji čitatelja većinu vremena drži prikovanim za knjigu, što u mnogim biografijama glazbenika i nije slučaj. Frenkie sve pripovijeda u prvom licu tako da možemo doživjeti bijeg njegove obitelji iz ratom razorene Bijeljine u Njemačku, ali i vedrije priče o prijateljstvima ili tulumima kao da nam on to prepričava uz kavu ili pivo. Najveći dio knjige posvečen je Frenkievoj fascinaciji grafitima i ljubavi prema crtanju te mnoge anegdote vezane za tu granu hiphop kulture.

Također, saznajemo koliki su utjecaj imali njemački i američki reperi u Frenkievom odrastanju, a Wu Tang Clan ili Krsone samo su neka od tih imena. Zanimljivi su i duhoviti detalji njegovog upoznavanja i početka nerazdvojnog prijateljstva s Edom Maajkom koje traje i dan danas. Čitatelj neupućen u Frenkievo stvaralaštvo može kroz knjigu dobiti jasan uvid u Frenkieve čvrste, a ja bih rekao i ispravne stavove o društvu, odnose prema različitim ljudima i o bavljenju glazbom i njenom shvaćanju kao način razmišljanja. Knjiga završava mnogim zanimljivostima o snimanju i objavljivanju njegovog prvijenca 'Odličan CD' koji je svjetlo dana ugledao početkom lipnja 2005. godine.   

Budući da pratim Frenkieja i cijelu tu priču od samih početaka, sječam se ranih koncerata Ede Maajke iz 2003. godine, koji se također spominju jer su Frenkieju otvorili mnoga vrata, kao i puštanje na tadašnjem Radiju 101, mogu reći da su i meni ti trenuci u romanu bili jedan lijep flashback u to vrijeme mojeg odrastanjja. Na kraju mi ostaje zaključiti kako su 'Koraci' sjajan roman, a zbog svog vrlo pristupačnog i čitkog stila, mogli bi za Frenkiev rad zainteresirati i one koji ga možda do sad nikad nisu pratili. Nadam se da će Frenkie i Boris Lalić nastaviti ovim 'Koracima' dalje te da ćemo u nastavku saznati još puno anegdota vezanih za ostale Frenkieve albume i suradnje. Toplo preporučam svima ovu knjigu.

Piše: Marko Baković

 

Povezane vijesti