HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U pripremi su novi spektakli na otvorenom za Dan otvorenog trga

Kulturni program koji će trg ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pretvoriti u najveću pozornicu u gradu trajat će u subotu do 13,30 sati

 

U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u subotu, 28. rujna 2019., započet će već šestu godinu zaredom Dan otvorenog trga, a posjetitelji će moći uživati u izvedbama opere, baleta, sudjelovati u radionicama.

Dan otvorenog trga započet će u 11 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

U ovogodišnjem programu Dana otvorenog trga sudjeluju: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu sa svojim sastavnicama - Akademijom dramske umjetnosti i Muzičkom akademijom, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, Hrvatski školski muzej, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Muzej za umjetnost i obrt te domaćin Grad Zagreb.

Kulturni program koji će trg ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pretvoriti u najveću pozornicu u gradu trajat će do 13,30 sati.

Tajnu povijest kazališta s glazbenim iznenađenjem u foyeru posjetitelji će moći saznati u 11 sati, kada će biti organizirani obilasci HNK-a u Zagrebu koji će biti vođeni od strane glumaca drame HNK u Zagrebu. Potrebna je prethodna predbilježba na blagajni HNK u Zagrebu, maksimalan broj osoba po vodstvu je 30.

Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO nastupit će od 11,55 do 12,10 sati, uz glazbeni nastup dvoje solista i cimbala na pozornici ispred glavnog ulaza. Prema programu izvest će: 'Primem pero svojo ruko desno' (Međimurje), 'Šest let mi je minulo' (Međimurje), 'Snočka sem ti draga' (Podravina). Kristina Opačić Vrućina i Pavo Begovac bit će plesači, pjevači i solisti, a Alan Kanski voditelj Orkestra koji će ih pratiti na cimbalu.

Otvorena vrata Ladovog fundusa narodnih nošnji bit će od 12 do 12,30 sati, uz vođene obilaske istog. Potrebna je prethodna predbilježba na blagajni HNK, a maksimalan broj osoba po vodstvu je deset.

Od ostalih događanja bit će tu i nastup Škvadre od 11,30 do 12,00 sati, uz intervenciju 'Ne čujem te, mrak je'. Naime, istoimeni projekt bavi se komunikacijom i nesporazumom u jeziku i tijelu. U svakoj sljedećoj izvedbi on dobiva novi, promijenjeni oblik jer se uvijek prilagođava novoj situaciji.

Zatim, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna predstavit će se na Dan otvorenog trga kroz akciju modeliranja u glini i crtanja olovkom prema promatranju učenika trećeg razreda Kiparskog odjela, i to na otvorenom prostoru trga kod HNK u Zagrebu. Mentor učenika je akademski kipar prof. Ivan Branko Imrović, a koordinatorica ispred ŠPUD-a Bernarda Cesar.

Hrvatski školski muzej od 11 do 13 sati imat će besplatan ulaz za građanstvo. U 11 sati bit će organizirano besplatno stručno vodstvo po Stalnom postavu, a u 12 sati besplatna radionica Pišemo krasopisom.

Akademija dramske umjetnosti imat će otvorenu Galeriju F8 od 10 do 15 sati, kada će biti izložba Luke Pešuna 'Radite to u svoja četiri zida'. U 11 sati bit će omogućen razgovor s autorom i vodstvo kroz izložbu serije. U 20 sati slijedi F. Kafka: 'Preobražaj', ispit iz režije, režija: Hrvoje Korbar, izvode: Boris Barukčić, Maruška Aras, Iva Kraljević, Robert Španić, Marin Klišmanić. Mentori: Ozren Prohić i Tomislav Pavković.

Muzička akademija u Dvorani Blagoje Bersa organizira u 19 sati koncert 'Friška nova glazba'. Studenti kompozicije: Helena Skljarov, Alan Kljaić, Alejandro Vera, Krešimir Klarić, David Batinić, Sara Jakopović, mentor: Berislav Šipuš.

Muzej za umjetnost i obrt imat će od 10 do 14 sati radionicu 'Izrada silueta od Varteksovih tkanina na lutkama'. Cijena ulaznica za razgled MUO-a je jedinstvena i iznosi 20 kuna.

Autori programa Dan otvorenog trga 2019 su Lea Anastazija Fleger i Hrvoje Korbar.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti