ZAGREB Veliki interes publike za Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život u srijedu, 2. listopada u 11 sati, izvest će još i predstavu 'Čovječja ribica' autora Vojina Perića

 

U kazalištu Vidra u Zagrebu svečano je otvoren 11. po redu Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih – BIT, koji će trajati do 3. listopada.

Svečanu priredbu otvorile su pjevačica Jelena Radan i grupa Meritas, a nakon njihovih izvedbi uslijedila je predstava 'Jacques ili pokornost' Eugenea Ionesca u režiji Ane Prolić kojom je i započeo festival.

U subotu 28. rujna na scenu je stupila predstava 'Neugledni Drag', slabovidne glumice, pjevačice i glazbenice Amelie Cavallo iz Velike Britanije. Ovaj dan završen je predstavom 'Ljubavni sastanci' Aleša Bergera iz Slovenije. Sljedeći dan program je otvorila Udruga slijepih Thetis iz Constante, Rumunjska, s 'Pigmalionom' Georgea Bernarda Shawa, uz glazbene točke iz mjuzikla 'My Fair Lady' autora Fredericka Loewea i Alona Joylernera. Nakon njih u uslijedila je Homerova dramska radionica iz Crne Gore koja je izvela 'Mrtve duše' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

U sklopu programa premijerno je prikazan jedan dugometražni film u režiji Damira Čučića. Riječ je naime o filmu gdje slijepi snimatelj dokumentarnih radio drama Vojin Perić u hotelu Trakošćan dočekuje troje svojih sugovornika. Njihova središnja tema su razgovori o djetinjstvu koje je njegovim sugovornicima bilo traumatično. 

Nakon toga publici se predstavila dramska grupa Saveza slepih Srbije s predstavom 'Profesionalac' Dušana Kovačevića. Danas će gledatelji imati priliku u večernjim sati pogledati predstavu 'Pozornica, ekran i nešto između: 5 Kratkih predstava o svijetu šoubiznisa!' iz Sjedinjenih Američkih Država autora Jerroda Bogarda i Brucea Grahama. Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, u srijedu 2. listopada u 11 sati izvest će još i predstavu 'Čovječja ribica' Vojina Perića. Istoga dana  iz Australije nam stiže Sarah Houbolt s izvedbom 'Koo Koo, Djevojka ptica'.

Ovaj festival, koji je polučio veliki interes publike, održava se pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, a sufinanciraju ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dejana Rakić

 

 

Povezane vijesti