NOVCI ZA DOWN Amerikanci udvostručili davanja za proučavanje kromosomskog poremećaja

S milijunima novih dolara za istraživanje Down sindroma, samo u posljednjih godinu dana američki federalni dužnosnici udvostručili su ulaganje u razumijevanje ovog kromosomskog poremećaja

 

Američki Nacionalni zavodi za zdravstvo (National Institutes of Health - NIH, op. a.) priopćili su kako su se obvezali na dodatnih 35 milijuna dolara u bespovratnim sredstvima za fiskalnu 2019. godinu, čime je ukupna potrošnja agencije na istraživanje sindroma Down dosegla 77 milijuna dolara.

Najnovije stipendije dio su INCLUDE projekta agencije. Inicijativa, koja je započela 2018. godine, okuplja nekoliko instituta i NIH centara koji se bave problemima zdravlja i kvalitete života među osobama s Down sindromom, te istovremeno ispituju stanja koja se pojavljuju uz sindrom, poput Alzheimerove bolesti, autizma, mrene, celijakije, urođene srčane bolesti i dijabetesa.

- Pojedinci s Down sindromom pogođeni su, ali i zaštićeni od mnogih stanja koja pogađaju opću populaciju - rekao je Francis S. Collins, ravnatelj NIH-a.

- Unapređujući naše razumijevanje osnovnih bioloških mehanizama Down sindroma i čineći klinička ispitivanja pristupačnijima i posebno prilagođenima osobama s Down sindromom, očekujemo da će istraživanja iz INCLUDE projekta koristiti svima.

Kako piše Disability Scoop, financiranje NIH-a usmjereno je prema projektima koji ispituju genetiku Down sindroma, urođene srčane mane uobičajene kod osoba s tim stanjem i istraživanja apneje kod djece s kromosomskim poremećajem, između ostalog.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti