SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE Filmski klasici ‘Vlak u snijegu’ i ‘Čaruga’ u 27 kina

Projekcije će u 22 kina pratiti i prigodna izložba ‘Popratno filmsko gradivo’, sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević, odajući počast prerano preminulom glumcu

 

Uz Svjetski dan audiovizualne baštine u 27 neovisnih hrvatskih kina od 25. do 28. listopada, bit će prikazana dva klasika hrvatske kinematografije – ‘Vlak u snijegu’ Mate Relje i ‘Čaruga’ Rajka Grlića, čime se želi upozoriti na nužnost zaštite audiovizualnog materijala kao važnog dijela nacionalnog identiteta.

Projekcije će u 22 kina pratiti i prigodna izložba ‘Popratno filmsko gradivo’, sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević, odajući počast prerano preminulom glumcu, koji je svoju prvu veliku samostalnu ulogu ostvario upravo u ‘Čarugi’.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO, no zbog potrebe jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine koja je u stalnoj opasnosti od propadanja, program će ove godine trajati čak četiri dana.

Knjiga o prijateljstvu i zajedništvu ‘Vlak u snijegu’ klasik je hrvatske dječje književnosti Mate Lovraka iz 1931., te više od četiri desetljeća nakon filmske adaptacije i klasik domaćeg filma.

Glavne uloge imali su Slavko Štimac, Gordana Inkret i Željko Malčić, glazbu za film napisao je Arsen Dedić, od koje se najviše pamti pjesma ‘Kad se male ruke slože’.

Ivo Gregurević (1952. - 2019.)  glumio je u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava, a prijelomna uloga za njega je bila ona u ‘Čarugi’, prvom i jedinom vesternu Rajka Grlića temeljenom na noveli Ivana Kušana. Film opisuje istinite događaje iz života slavonskog razbojnika Jovana Stanistavljevića Čaruge.

S proračunom od milijun dolara, Čaruga je bio najskuplji hrvatski film, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima - fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom te uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja koje opisuje, ističe se u najavi projekcija.

Program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine nastao je u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva - Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade Kultura nova.

Filmovi će se prikazivati diljem Hrvatske, od Čakovca i Bjelovara, preko Imotskog i Ploča, do Korčule i Komiže.

Hina