INTERVJU, STJEPKO GALOVIĆ KANDŽIJA Društvo bi osobe s invaliditetom sigurno trebalo više uvažiti

Jedan od naših najboljih repera Stjepko Galović, poznat kao Kandžija, uskoro sa svojim bendom Gole žene objavljuje novi album.  Tim povodom smo porazgovarali s ovim majstorom dobrih rima, odličnog humora, ali i seciranja društva u kojem živimo.      

 

Singlovima 'Magična butra' i 'Seljak' najavio si izlazak novog album. U kojoj je fazi i kad ga možemo očekivati?

- Još ćemo izbaciti jedan singl i onda izlazi i album, i prije nego što mislite, što se datuma tiče, neka ostane iznenađenje.

Po čemu će se razlikovati od prvog albuma kojeg si snimio s bendom 2015. godine?

- Čuje se da smo mi, ali po meni je puno konkretniji. Svaka stvar je bombetina, stvarno, jedva čekam da čujete. Jako raznoliko zvuči, a radio sam ga kao da nam je zadnji. Htio sam da se bacamo u vatru i probamo neke stvari koje nismo znali kako, jer nisam htio da idemo linijom manjeg otpora i napravimo isti album kao prošli. Tako da smo ga radili drukčije, snimali ga drukčije, bend se isto tako promijenio, a i radili smo ga sa Shotom iz Elementala, koji je stvarno majstor u studiju, vrhunski producent koji točno zna sve što želimo, razumije nas i baš nam je ton trebalo. Uspio je tako isproducirati zvuk da djelujemo bolje nego uživo.

Ti i bend Gole žene dosta ste svirali preko ljeta, imaš li neku svirku koju bi posebno izdvojio?

- Nemam neku posebno, svaka ima svoju priču. Nekad se iznenadiš, nekad bude manje nego očekivano, ali realno mi na svaku svirku idemo do daske i hoćemo da bude posebna. Nema tezge kod nas.

 

Prošlo je deset godina od objavljivanja tvog prvog albuma 'Narodnjaci'. Kako danas gledaš na to vrijeme?

- Simpatično mi je to sve. Ponosan sam na to. Kao da je bilo jučer mi se čini, a vidim kako sam bio nestrpljiv, žurio, bez puno razmišljanja, samo sam iskreno rekao sve što želim i sve sam radio skoro bez plana. Nakon deset godina postaneš ipak mudriji i znaš što radiš. Ne želiš više dati i jednu sekundu za viškove, samo najjače.

Na albumu 'Nema labavo' ostvario si odličnu suradnju s Goranom Baretom na pjesmi 'Pištolj'. Imaš li za ovaj album spremna neka zanimljiva gostovanja?

- Nema gostovanja, repamo Toxara i ja, a Gole žene sviraju.

Što bi poručio osobama s invaliditetom na ovim prostorima?  Što misliš da bi društvo trebalo napraviti za tu populaciju?

- Pozdravljam sve i hvala ti Marko za ovaj intervju, znam da si ljubitelj glazbe odavno. Nije lako jer ovdje stvarno nemamo baš neku socijalnu politiku, i zapravo svi smo prepušteni sami sebi i obitelji. Zato i jes malo Divlji Zapad i Darwinova teorija. Društvo bi osobe s invaliditetom sigurno trebalo više uvažiti, učiti ih od malena kako da maknu stigme, podjele i ostale predrasude. Ne znam što država radi, ali sigurno bi se trebalo bolje brinuti i pomoći, prvo znanjem a onda i financijski naravno. Kao i o svima, zapravo. Svi smo puni nesigurnosti, često odlutamo u svoje stratosfere, slušamo kako nam govore da ne možemo ovo, ne možemo ono, ali samo vjerujte u sebe i slijedite svoju pravu prirodu.

Razgovarao: Marko Baković

 

Povezane vijesti