GALERIJA KURIJA Izložba radova osoba s intelektualnim teškoćama

Ovakav  oblik edukativnih i terapijskih umjetničkih druženja prilika je suradnje umjetnika i potrebitih skupina s lokalnom zajednicom, mogućnost da se osobe s intelektualnim poteškoćama i invaliditetom bolje prezentiraju i integriraju u zajednicu

 

U srijedu, 13. studenog, u Muzeju Prigorja, u galeriji Krurija, otvorena je izložba radova nastalih na Radionicama likovne terapije V – 'Suvremena art terapija i njezina važnost u revitalizaciji društva' kojoj je cilj integracija osoba s intelektualnim i psihičkim teškoćama u sustav likovnog stvaralaštva. Ove godine predstavljena je zaštićena nematerijalna kulturna baština: tradicijske drvene igračke, licitare, suhozid, pisanice.

Također, uz već poznate umjetnike mentore, korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb - jedinice Sesvete, koji su osobe s intelektualnim poteškoćama, a koji i inače participiraju u  radionicama već četiri godine, te djecu Kuće sv. Franje Vugrovec – doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su također 'stalni suradnici' na izložbama, ove godine su prvi put u radionicama sudjelovali i korisnici Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – Srce iz Svetog Ivana Zeline.

- Cijelu stvar pokrenula je 2014. godine Blanka Stančić – Puhak, terapeutkinja i rehabilitatorica u Centru za rehabilitaciju Zagreb, a tome su se pridružili korisnici Centra  za rehabilitaciju iz jedinice Sesvete, koji su osobe s intelektualnim poteškoćama, te djeca Kuće sv. Franje Vugrovec koji su Hrvatskoj udruzi likovnih umjetnika i likovnih kritičara u samom dvorištu. Uspješnost projekta ponukala nas je da nastavimo dalje. Prvi put ove godine uključili smo u projekt  korisnike Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – Srce Zelina. 

 

Ovakav  oblik edukativnih i terapijskih umjetničkih druženja prilika je suradnje umjetnika i potrebitih skupina s lokalnom zajednicom, mogućnost da se osobe s intelektualnim poteškoćama i invaliditetom bolje prezentiraju i integriraju u zajednicu, kroz poticanje suradnje i s raznim kulturnim institucijama, poput umjetničkih galerija i muzeja te kompatibilnih udruga i  organizacija. Sljedeća izložba očekuje nas 29. studenog. uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Galeriji 'Žiljak' u Sv. Ivanu Zelini – kazala je Sanda Stanaćev Bajzek, voditeljica programa i kustosica izložbe.

- Art terapija je nova posebna specijalizacija na Sveučilištu u Osijeku gdje se likovna umjetnost koristi za boljitak svakoga tko želi raditi, steći iskustvo u umjetnosti. Izuzetno sam zadovoljan radom polaznika i spreman na nastavak suradnje – rekao je art terapeut Krunislav Stojanovski.

-Donijeli ste boje, donijeli ste nam umjetnost i to radite svake godine i hvala vam na tome. Dođite nam što češće jer nikome se ne veselimo kao vama – kazala je Morena Želja Želle, ravnateljica Muzeja Prigorja.

U ime gradonačelnika Milana Bandića prisutne je pozdravio predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete Stjepan Kezerić koji je otvorio izložbu.

- Drago mi je da se ovako nešto lijepo i humano događa u Sesvetama i nadam se da ćete ustrajati, Vijeće gradske četvrti Sesvete, u skladu s mogućnostima, stoji uz vas – kazao je Kezerić.

Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2019. godine.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti