TIFLOLOŠKI MUZEJ U tijeku provedba projekta EU UNESCO4ALL TOUR

Cilj projekta je stvaranje inovativnog turističkog proizvoda, takozvanog Tooteko prstena visoke tehnologije, koji prepoznaje i čita podatke, verbalne opise, s površina odabranih spomenika koji su dio kulturne baštine

 

EU UNESCO4ALL TOUR je inovativni i transnacionalni Europski projekt koji je započeo u ožujku 2019. godine. Projektom su obuhvaćene različite europske zemlje kao što su Hrvatska, Italija, Španjolska, Bugarska, Belgija i Malta.

Ta multinacionalna raznolikost pokazala se dragocjenom, jer omogućuje razmjenu znanja i vještina na području tehnologije, turizma, kulture i umjetnosti koja je neophodna za uspješnu realizaciju projekta. Tiflološki muzej iz Zagreba sudjeluje u ovom kreativnom i jedinstvenom projektu kao partner.

Cilj projekta je prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida.

U okviru projekta planira se prilagoditi sadržaj na crkvenim rutama pod zaštitom UNESCO-a, primjerice: katedrala u Akvileji, katedrala u Sevilji, Rila samostan u Bugarskoj. Hrvatska bi u ovom projektu, prema dogovoru s ostalim partnerima projekta, participirala sa spomenutom prilagodbom na katedrali Sv. Jakova u Šibeniku.

Prilagodba sadržaja bi značila da osobe oštećena vida imaju mogućnost 'očitavanja' katedrale uz pomoć tehnologije, prstena na ruci i aplikacije na mobilnom telefonu.

Cilj projekta je stvaranje inovativnog turističkog proizvoda, takozvanog 'Tooteko prstena' visoke tehnologije, koji prepoznaje i čita podatke, verbalne opise, s površina odabranih spomenika koji su dio kulturne baštine. Svrha te tehnologije je omogućiti slijepim i slabovidnim osobama pristup umjetnosti.

Pored inovativne tehnologije, projekt ima zadatak educirati profesionalce iz područja pristupačnog turizma. U tom je smislu muzejsko osoblje obuhvaćeno projektom EU UNESCO4ALL TOUR izradilo poseban trening iz webinarskih serija s ciljem edukacije vezane uz pristupačnost i prilagodbu sadržaja za osobe s invaliditetom.

Svaki od partnera iz navedenih zemalja partnera razvio je jedan od treninga čija je tema odabrana prema ponuđenim tematskim modulima.

Što su webinari?

Webinari su internetski tečajevi čiji će sadržaj biti dostupni na digitalnoj platformi. Oni tematski pokrivaju osam modula različitih tema:

- Održivost i odgovornost: ključne vrijednosti za očuvanje mjesta UNESCO-a WH

- Tehnologija povezana s CCI-jem: kako najbolje iskoristiti za jačanje turističke ponude u Španjolskoj polje kulturne baštine

- Pristupačni turizam: zlatna prilika koja treba visokokvalitetnu uslugu i standarde

- JPP-ovi kao uspješan koncept lanca vrijednosti turizma i za promociju kulturna baština i pristupačni turizam

- Učinkovita promocija UNESCO-ovih lokaliteta za kulturnu baštinu, uključujući mala i srednja poduzeća ili drugih privatnih agenata razvijanjem marketinškog plana za UNESCO-ovu kulturnu baštinu i dostupnost turistički proizvodi

- Povećavanje atraktivnosti mjesta UNESCO-ove baštine osobama s oštećenjem vida, stvaranjem etikete izvrsnosti za virtuozne i kvalitetne pružatelje usluga

- Ključne vještine za menadžment i promociju europske UNESCO-ova kulturne baštine mjesta i dostupne destinacije: korisničku službu za ljude s poteškoćama

- Promjena paradigme invalidnosti: kako se tehnologijom može poboljšati iskustvo posjetitelja s invaliditetom

Tiflološki muzej je izrado takozvani webinar, online tečaj, pod naslovom 'Pristupačni turizam: zlatna prilika koja treba visokokvalitetnu uslugu i standarde'. Tečaj je održan 10. listopada 2019. u trajanju od 40 minuta, a pristupilo mu je 17 sudionika iz cijele Hrvatske: privatni i javni dionici s područja pristupačnog turizma, muzejski djelatnici i udruge civilnog društva.

Moduli su prilagođeni za različite ciljne skupine u turizmu i u kulturi. Tečaj  se sastoji  od video lekcija koje se isporučuju na digitalnoj platformi te se po dovršetku tečaja objavljuju na YouTube stranici UNESCO4ALL projekta. Tečaj je fokusiran na različite ključne teme koje se odnose na primjere dobre prakse odabrane od strane partnera. Dostupan je u vremenu od tri tjedna, a nakon toga se može lako preuzeti s web stranice projekta ovdje.

Pogledajte tečajeve, naučite nešto novo te sudjelujte u promjeni i prilagodbi sadržaja za osobe s oštećenjem vida.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti