INTERVJU, ANTONIO MILANOVIĆ Moja knjiga 'Istinom protiv svih' prva je autobiografija osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj

Antonio Milanović je osoba koju ništa ne može spriječiti da ide dalje, za koju ne postoji riječ 'prepreka' i koja je spremna pomaknuti sve moguće granice koje može za dobrobit svih. Antonijeva autobiografija predstavljena je prošlog petka, 15. studenog, u izložbenoj dvorani Kneževe palače, a u njoj su satkane sve autorove životne borbe sa željom da njegov put pomogne nekom drugom. Radi se o prvoj autobiografiji osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

 

Kako se rodila ideja za pisanje autobiografije i kojom se istinom borite protiv svih?

- Ideja se rodila još prije deset godina, a potekla je, u prvom redu, od moje majke, koja je smatrala, a kasnije i ja, da situacija i borbe koje sam prolazio treba zapisati kako bi drugi iz njih učili i skupili motivaciju za svoju borbu. Što se tiče istine kojom se borim protiv svih, to je širok pojam, tu je uključeno svakako više istina i više prepreka koje su bile ispred mene, bile one zdravstvene, zakonske ili istine glede prava na sam život.

Vjerujete li da Vaša životna borba može biti poticaj nekoj osobi s invaliditetom da se jednako žustro izbori za svoja prava?

- Trebala bi biti, to je glavni cilj, to je ono što želim postići, tj. želim probuditi, prodrmati sve osobe s invaliditetom da se zalažu za sebe i da shvate kako nitko neće umjesto njih govoriti i boriti se.

Što je, prema Vašem mišljenju, potrebno napraviti da se ostvarivanje nekog prava osobe s invaliditetom ne pretvori u 'nemoguću misiju'?

- Potrebno je uvijek boriti se i ukazivati na probleme koji nas muče, i stalno 'kopati' po istome kako bi se željeni cilj u konačnici i ostvario. Nije dovoljno dignuti prašinu pa se zatvoriti u sebe, već upravo suprotno.

Koji su Vam planovi za dalje i što biste poručili osobama s invaliditetom?

- Definitivno se želim  posvetiti svojoj karijeri i napredovanju na što višu razinu. Jedan od planova u bliskoj budućnosti mi je svakako i upis doktorskog studija iz polja informacijskih i komunikacijskih znanosti. Svakako mi je u planu što više putovati jer mi je to jedna od životnih strasti. Želim upoznati što više različitih područja u svijetu i posvetiti se zapravo ljudima koji su to uistinu zaslužili.  Osobama s invaliditetom poručujem  da konačno izađu iz kruga svoja četiri zida i da se bore za sebe i svoja prava, jer što nas je više, to će se prije nešto i promijeniti.

 

O autoru

Antonio Milanović rođen  je u Zadru, 14. ožujka 1988. godine i od rođenja ima cerebralnu paralizu. Završio je klasičnu gimnaziju u Zadru, a potom preddiplomski studij Informacijskih znanosti 2011., te 2016. studij Novinarstva i odnosa s javnošću, također u Zadru. Radi u zadarskoj Gradskoj knjižnici, piše članke i kolumne za portale, a ambicija mu je upisati doktorski studij.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti