INTERVJU, JOSIP DRŽAIĆ Dođite u Lisinski da pokažemo zašto su osobe s invaliditetom važne

Ustanova URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, u ponedjeljak slavi 73. rođendan. Nama je to bio dovoljan povod za kratki razgovor s ravnateljem Josipom Držaićem o URIHO-u, o osobama s invaliditetom i još ponekim stvarima.

 

Već ste dva desetljeća ravnatelj najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj pa se prvo pitanje nekako nameće samo po sebi – što se, kada pričamo o ustanovi URIHO, promijenilo kroz sve ove godine i kako ocjenjujete eventualne promjene?

- Odgovor teško može biti jednoznačan. S jedne strane, u usporedbi sa stanjem u kojem sam po svom dolasku zatekao URIHO, situacija je mnogo bolja. Od onda smo riješili nagomilane dugove i s njima povezane sudske sporove, ali ono što je u široj slici još važnije, po mom mišljenju, činjenica je da je URIHO postao poželjan poslovni partner, što je u smislu percepcije osoba s invaliditetom i njihovih kvaliteta kao zaposlenika od nemjerljive važnosti. S druge strane, upravo u tom dijelu vidim najviše prostora za napredak. Nužne su dublje promjene u društvu kako bi institucije poput URIHO-a mogle ispuniti svoj puni potencijal. Ilustracije radi, upravo je naš model zaštitnih radionica, u kojem osobe s invaliditetom imaju sklopljen ugovor o radu, nešto čemu naši 'zapadni' kolege teže, a nama se istovremeno u Hrvatskoj govori da su zaštitne radionice relikt prošlosti.

Kakva je situacija u URIHO-u danas?

- U zadnje vrijeme me veseli to što naši zaposlenici sve češće odlaze iz URIHO-a jer nalaze posao na otvorenom tržištu rada. Naravno da nitko ne voli izgubiti dobrog radnika, no mi smo u vrlo zahvalnoj situaciji jer takav odlazak zaposlenika znači da smo, osim u zapošljavanju, uspjeli i u rehabilitaciji. Istovremeno, gubitak radnika je posebno danas velik problem jer je postalo čak i pomalo teško doći do radne snage, kako drugim poslodavcima tako i nama, no nama je taj zadatak još dodatno otežan činjenicom da nastojimo zaposlenike naći u populaciji osoba s invaliditetom. Osim toga, ove smo godine otvorili preuređene i modernizirane proizvodne pogone tiska i kartonaže u Novakima, nedavno smo potpuno renovirali lokaciju u Držićevoj, a trenutno završavamo i radove na Kajzerici, gdje ne samo da obnavljamo, nego i gradimo novih 120 kvadratnih metara multifunkcionalnih prostora koji će biti na usluzi svim našim zaposlenicima i sportašima. Ne moram posebno napominjati da smo s naše strane i dalje potpuno spremni za projekt izgradnje novog kompleksa na Kajzerici, no još uvijek ovisimo o nekim okolnostima čija promjena nije u našoj moći.

Budući da ste i sami ranije spomenuli promjene u društvu, kako ocjenjujete status osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, obzirom da ste dugogodišnji dio ovog 'našeg' svijeta?

- Gledajući status osoba s invaliditetom, posebno kroz prizmu rehabilitacije i zapošljavanja, što je nama u URIHO-u u posebnom fokusu, mogu reći da je situacija bolja nego je bila prije 20 godina, ali i dalje je potrebno učiniti puno više. U tom smislu je puno dobroga donio Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali i niz drugih pozitivnih propisa koji su ipak poboljšali položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, i to ne samo u formalnom smislu. Međutim, još smo uvijek daleko od nekog krajnjeg cilja u kojem možemo govoriti o apsolutnoj ravnopravnosti i potpunoj inkluziji. Da bismo došli do toga, trebat će nam puno više od novih propisa, morat će se mijenjati kompletno društveno okruženje, prvo na globalnoj razini, a onda i u Hrvatskoj.

URIHO u ponedjeljak u KD Vatroslava Lisinskog slavi 73. rođendan tradicionalnom 'feštom' kojom se obilježava i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

- Zajedno smo stvorili jedan lijep običaj, tradicionalan u punom smislu te riječi, koji svake godine dobiva na značaju i postaje sve sličniji onoj nekoj našoj krajnjoj viziji što bi taj događaj mogao i trebao biti. Namjerno kažem zajedno, jer ovo slavlje nije nešto URIHO-vo, gradsko niti je za nekakve prozvane i samoprozvane elite, nego je naše, za nas. Zabava kojom želimo pokazati što sve možemo i koliko nas ima. I ove će godine sve početi svojevrsnim sajmom udruga i organizacija osoba s invaliditetom, a na okruglom stolu 'Alzheimer i osobe s invaliditetom' relevantni stručnjaci će popričati o ovoj vrlo važnoj, a pomalo zapostavljenoj temi. Podijelit ćemo priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i povelje 'Ivančica', a sve će, kao i svake godine, završiti velikim koncertom na kojem će nas razveseliti brojni poznati izvođači: Tomislav Brajša, Saturnus Band, Sandra Petrž, Pero Rogan, Barbara Suhodolčan i Marko Škugor. Naravno, ulaz je slobodan.

Za kraj - poziv?

- Treba li uopće ikome poseban poziv? Dođite da se zajedno proveselimo i pokažemo zašto smo važniji nego što mnogi misle da jesmo. I povedite svoje obitelji i prijatelje. Ovo je naš i njihov dan.

Razgovarao: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti