DAMIR AVDIĆ Radikalno dobar album tuzlanskog umjetnika

Premda stvara glazbu koja nije komercijalna i nije za svačije uši, Avdić ostaje jedna od najzanimljivijih i najunikatnijih pojava na regionalnoj glazbenoj sceni

 

Tuzlanski umjetnik s ljubljanskom adresom, pisac, pjesnik, gitarist i performer Damir Avdić izbacio je svoj novi, studijski i već osmi po redu album nazvan 'Radikalno šik'.  

Avdićeva karakteristična minimalistička forma izražavanja i dalje je tu, britki gitarski rifovi garnirani su odličnim tekstovima. 

Kroz pjesme Damir i dalje nabraja, urla, ritmično izgovara stihove, ali kao na posljednjim albumima tako i na ovom, najviše je prisutna narativna komponenta. 

Tekstovi koji su nekad bez rukavica i s oštricom noža secirali društvenu svakodnevicu, ne samo Balkana nego i puno šire, ovaj put su lagano transformirani u poetičan i ironično bezobrazan humor koji se provlači kroz većinu od deset pjesama na albumu. 

Oduvijek sam posebno volio Avdićeve pjesme tzv. ljubavne tematike, odnosno pjesme o međuljudskim odnosima, a ovdje smo dobili odličnu stvar 'Žena koju sam' koja tematizira komunikaciju preko društvenih mreža i popularnih stranica za upoznavanje. Pjesma 'Mund' na sarkastičan način opisuje sredovječnog muškarca koji se s mladima zabavlja na festivalima, a 'Android' nam donosi Avdićev komentar na neke aktualnosti s lijevog i desnog političkog spektra, upotpunjen  možda i najbombastičnijim gitarskim rifom na albumu.  Svakako treba istaknuti kako je naslovnica albuma napravljena kao naslovnica nekih tabloidnih novina, što zasigurno daje još jednu zanimljivu i intrigantnu dimenziju.  

Kad već spominjem sjajnu gitaru, ona se očituje pogotovo u pjesmi 'Šećer', jednom uličnom story tellingu kojeg će zanimljivo biti poslušati uživo bude li je Avdić izvodio na koncertima.     

Premda sam štovatelj kompletnog Damirovog opusa, posljednje albume 'Manjina' iz 2015. i 'Amerika' iz 2017. bilo mi je nekako teško poslušati koncentrirano od početka do kraja, no s ovim novim albumom to nije bio slučaj.  

Još je prerano konstatirati, ali ovaj album bi mogao komotno stati uz bok najboljim Avdićevim ostvarenjima do sad.  Ono što je sigurno da Damir Avdić, premda stvara glazbu koja nije komercijalna i nije za svačije uši, ostaje jedna od najzanimljivijih i najunikatnijih pojava na regionalnoj glazbenoj sceni. 

Zagrebačka koncertna promocija novoga albuma najavljena je za siječanj iduće godine u Tvornici kulture.

Piše: Marko Baković

 

Povezane vijesti