Mreža žena s invaliditetom kazališnom predstavom obilježava Nacionalni dan borbe protiv obiteljskog nasilja

U Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina ubijeno 214 žena u obiteljskom nasilju, a samo u osam mjeseci ove godine ubijeno ih je čak osam, dakle jedna mjesečno, upozorile su predstavnice udruge "Sigurna kuća Istra“

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i SOIH – Mreža žena s invaliditetom povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama upriličit će predstavu "Ja sam…“ u produkciji Organizacije mladih "Status: M“ i Umjetničke organizacije "Točka na I“ u ponedjeljak, 23. rujna 2013.  s početkom u 19 sati, Kazalište Vidra, Draškovićeva 80, Zagreb. Ulaz je slobodan.
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava je 22. rujna, na dan kada su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.
Cilj obilježavanja je da se društvo osvještava o postojanju nasilja nad ženama, da se nasilje javno osuđuje i da društvo postane osjetljivo na potrebe žrtava nasilja. Događaj koji je protresao javnost podsjetio je koliko je obiteljsko nasilje kompleksan problem koji zahtjeva socijalnu podršku kao i društvenu zaštitu za žrtve nasilja u obitelji.
Smisao obitelji je i  pružanje sigurnosti, skrbi te osiguranje dobrobiti za sve članove obitelji. Obiteljski zakon propisuje kako su bračni partneri ravnopravni u svojem odnosu i kako se njihov odnos temelji na međusobnoj vjernosti, poštovanju i pomaganju.
U Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina ubijeno 214 žena u obiteljskom nasilju, a samo u osam mjeseci ove godine ubijeno ih je čak osam, dakle jedna mjesečno, upozorile su predstavnice udruge "Sigurna kuća Istra“. Nasilje nad ženama sve više raste. Gotovo 400 žena u Istri zbog nasilja je dosad nazvalo telefon udruge Sigurna kuća Istra kako bi zatražile psihološku, pravnu ili drugu pomoć.
51 žena i 62-oje djece trenutačno je smješteno u trima tajnim skloništima udruge, istaknula je u ime Sigurne kuća Istra Jadranka Černjul. A upravo kako bi se obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u petak se u Puli održao mimohod u sjećanje na žene žrtve nasilja.
Obiteljski centar Osječko-baranjske županije u suradnji s PU osječko-baranjskom, Uredom načelnika, Odjelom za prevencije i Županijskim timom za prevenciju obiteljskog nasilja Osječko-baranjske županije svečano uz prigodan program obilježio je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u nedjelju, 22.rujna 2013. u prostorijama centra.

B. Ravlić

Foto: PIXSELL